Komponist og sanger Henning Sommerro gjestet Rygge kirke søndag der han holdt en konsert sammen med kirkens tre kor. På programmet sto kun Sommerros egne komposisjoner.

Overbevisende fra Sommerro

Publikum i en fullsatt Rygge kirke ble ikke skuffet over et møte med Henning Sommerro søndag kveld.
Anmeldt av Terje Refsnes
Publisert 19.10.2010 kl. 12:31 Oppdatert 19.10.2010 kl. 13:16

Tips en venn på e-post:


Henning Sommerro-konsert

Med: Henning Sommerro Rygge kirkekor, Rygge kirkes ungdomskor og Rygge kirkes barnekor og gjestesolist Hanna Paulsberg på saksofon
Dirigent: Inger Johanne Orefellen
Søndag 17. oktober
Arrangør: Rygge kirkekonserter


Sammen med Rygge kirkes kor og organist Orefellen fikk vi et fyldig program i høstkvelden.

Vår egen Hanna Paulsberg gjorde en stor innsats på sin saksofon og åpnet sammen med kirkekoret i en (av tre) religiøse folketoner, "Den store hvite flokk”. Koret prosederte syngende inn og satte an et pilegrimstema.

Sommerro presenterte programmet fortløpende. All ære til kirkekoret og dirigenten - som var vel forberedt og hadde mye å gi! ’Villmann’ Somerro beveget seg stadig i rommet.
 
Han spilte vekselvis på orgel og klaver (+trekkspill). Med overskudd og humør gav han sang, rop og kvad med sin gode tenor og store falsettomfang.
 
Fiolinist Yakov-leva akkopagnerte til Hyllbakk-visen ”Lauvfall”, sunget av Sommerro til eget klaverakkopagnement: ’Eg er et blad som blikster no i kveld’ med velkjente Sommerro-klanger.
 
I morsomme anekdoter presenterte han for øvrig tekster av både Hans Hyllbakk og Erik Bye. Sistnevnte med ”Pilgrimsang”, en protestvise med håp, hadde en skreddersydd melodi. Fiolinisten fulgte sangeren og improviserte over temaet.

Så fikk vi selv synge med på ”Blå salme”. ’..med løftet hode skal hver sjel gå inn i Herrens tid’

Vi var glade for å få inn korene med Brureslått fra Øre. Ungdomskorets ”Exultate jubilate” kom først forsiktig - hviskende. Etter hvert ble den en virkelig jubilate! En vanskelig komposisjon som satt overbevisende.
 
Fremheves bør de fyldige alt-stemmene. Klaver og saksofon (!) fulgte opp med svingende og feng-ende musikk som løftet og jublet. Og: da var det helt stille i et publi-kum av småsøsken, foreldre og tanter (og noen av oss andre Sommerro-fans).

Barnekoret kom med ”Vuggesang” (fra Surnadal). ”Sov i natt, barn! Du kan ei jage engle-drømmen vekk”. Vakkert sunget av mange små stemmer.
Vi og ’heile verda sang mot Gud’ i den kjente ’skapingssalmen’ (E.Hoem/Sommerro). Et dramatisk og musikalsk høydepunkt ble Sulla-bullyam, mesterlig fremført sam-men med Rygge kirkekor.

Helt til slutt fikk vi - som ønsket - ”Vårsøg” i en overbevisende versjon av komponisten selv. Blomster og jubel!

Les mer om:  Kultur  Konsertanmeldelser  Kultur 

På forsiden nå