KLARE FRONTER Norsk Flygerforbund vil at myndighetene skal gå Ryanair nærmere etter i sømmene så lenge selskapet har flybaser på norsk jord. (Foto: Espen Vinje)

Flygerne vil ha granskning av Ryanair

I et skarpt brev til Luftfartstilsynet stiller Norsk Flygerforbund spørsmål om tilsynet har nødvendig kompetanse til å kontrollere om Ryanair følger norske arbeidsbestemmelser.
Tekst: Jon Gran
Publisert 25.11.2010 kl 00:00 Oppdatert 25.11.2010 kl 09:25

Tips en venn på e-post:Brevet som ble sendt i begynnelsen av november, er ennå ikke besvart av Luftfartstilsynet.
– Vi jobber med saken, sier informasjonssjef Bjørn Erlandsen i Luftfartstilsynet.
Han lover at tilsynet vil svare, men vet ikke når det vil komme til å skje.

Utålmodig

– Vi mener Ryanair må gås nærmere etter i sømmene. Vi savner en oppfølging fra myndighetene. Etter at flere graverende forhold er blitt gjenstand for medieomtale, har det ikke skjedd noen ting. Derfor valgte vi å sende dette brevet til Luftfartstilsynet, sier nestleder i Norsk Flygerforbund, Alexander Wasland til Moss Avis.

Kompetanse?

I brevet stiller forbundet bl.a. følgende spørsmål:
– Anser Luftfartstilsynet at man har kompetanse til å føre tilsyn med at Ryanair etterlever gjeldende arbeidstidsbestemmelser for sine norskbaserte ansatte kabinpersonale og flygere?
– Dersom svaret på spørsmålet er ja, akter Luftfartstilsynet å gjøre tilsynsbesøk overfor Ryanair på Rygge?

Arbeidsmiljøloven

Flygerforbundet minner i brevet om at det flygende personellet som er basert på Rygge, er bosatt i Norge, og har Rygge som sin hjemmebase.
Fra 1. juli bla arbeidsmiljøansvaret for flygende personell overført fra Arbeidstilsynet til Luftfartstilsynet. Også det får flygerne til å stille spørsmål om Luftfartstilsynet har kompetanse nok til å føre det nødvendige HHS-tilsynet, og om tilsynet også i den sammenhengen har planer om å foreta stedlige kontroller på Rygge.

Tillit

– Fra flere hold er det kommet sterk kritikk mot Ryanair, og vi finner det underlig at ikke myndighetene har tatt tak i disse problemstillingene. Avhengig av hvilke svar vi får, vil vi se om det er slik at vi kan stole på myndighetene eller ikke. Vi mener i alle fall det må trekkes noen grenseoppganger for hva som kan aksepteres av internasjonale flyselskaper som har baser i Norge, sier Alexander Wasland i Norsk Flygerforbund.
Press. Uansett hva svaret fra Luftfartstilsynet blir, vil ikke pilotene slå seg til ro med det. Derfor har man allerede avtalte et direkte møte med tilsynet for å få en muntlig gjennomgang av de aktuelle problemstillingene.

Mer i vente?

Samtidig som pilotene legger press på myndighetene, fortsetter også fagforbundene innen LO sin kamp for de ansattes faglige rettigheter. Det bekrefter distriktssekretær Ulf Lervik i LO Østfold.
– Det er forbund som Handel og Kontor som tar saker rundt lønn og tariffavtalene videre, sier han.

Les også: – Vi kan ikke gripe inn mot Ryanair

Les også: Ryanair-leder gjorde narr av fagforeningene

På forsiden nå


...

- Vi legger oss helt flate, sier russestyret

Måtte stoppe russeball etter hærverk og narkotikabruk

Det skulle bli en strålende russefest før juleferien. I stedet ble fredagens russeball for mosserussen en stor nedtur.

...

Har litt tro på hvit jul

Det blir garantert ikke skiføre, men litt snø kan det falle over mosedistriktet på julaften.

...

Pål var borte to dager fra jobb - dette møtte han mandag morgen

– De hadde gjort en nitid og god jobb, sier Pål Engeseth og ler.