Imponert kulturminister:

Imponert kulturminister: : Anniken Huitfeldt ser for seg hvor Edvard Munch malte auladekorasjonene ved Nedre Ramme. Fra venstre Ingrid Sihem Matre, Ina Johannesen, Munir Jaber, John Ødbehr, Stefan Docksjö og Anniken Huitfeldt. (Foto: Geir Hansen)

Kulturministeren tok nesten av

«Helt magisk» og «jeg kommer helt sikkert tilbake neste år», sa kulturminister Anniken Huitfeldt på Ramme lørdag. Penger ville hun derimot ikke love.

Travelt :

Travelt : Etter en drøy time på Ramme, hastet statsråden videre. (Foto: Geir Hansen)

Sen entré :

Sen entré : : Petter Olsen møtte i Oransjeriet, hvor original Munch ble vist. (Foto: Geir Hansen)

Shakespearefestival:

Shakespearefestival: Statsråden møtte David Davies og andre skuespillere. (Foto Geir Hansen)

Petter Olsen er i ferd med å bygge hotell og kunstmuseum på Ramme i Hvitsten, med penger han fikk da han solgte Skrik i New York i mai for mellom 600 og 700 millioner kroner.

Olsen var lørdagsgjest i NRK Dagsrevyen lørdag kveld, sto fram i VG samme dag og han «fikk» et hovedoppslag i Dagens Næringsliv om nabokrangelen i området.

Lørdag fikk gården hans også besøk av kulturminister Anniken Huitfeldt, som ble vist Nedre Ramme og Kullebund i vannkanten, hvor Munch malte, hun fikk hilse på skuespillerne i Shakespearefestivalen, ble orientert om Petter Olsens planer for utbygging og fikk vandre gjennom Havlyst.

Offentlig-privat samarbeid

– Jeg visste at det var fint her. Men det er jo helt magisk, sa Huitfeldt entusiastisk til Moss Avis på vei opp mot bilen mot slutten av besøket.

Allerede i vinter varslet Petter Olsen at det offentlige må inn på driftssiden for museet, som vil kreve betydelige sikkerhetsforanstaltninger, dersom museet skal være åpnet for allmennheten.

– Hva tenker du om et offentlig-privat samarbeid her, spurte Moss Avis Huitfeldt.
– Vi har en veldig god tradisjon for det i Norge, med større private museer og gallerier som er blitt offentlige, svarte Huitfeldt, og trakk fram Astrup Fearnly Museet som et eksempel.

– Blir det et offentlig-privat samarbeid her på Ramme?
– Ja, det kommer, svarte statsråden.

Nyheten storgledet Petter Olsen, men etter et par timer på moss-avis.no fikk vi statsråden på tråden.

– Samarbeid må vi ha, men hva det betyr må vi komme tilbake til. Jeg svarte ja til et samarbeid mellom Petter Olsen, Nasjonalgalleriet og Munch-museet, presiserte Huitfeldt.

– Altså ikke «ja» til driftsmidler til museet på Ramme?
– Nei, det er et budsjettspørsmål.

Facebook-knapp kommer her

Det offentliges tur

– Jeg legger flere hundre millioner kroner i dette prosjektet, og nå er det det offentliges tur til å komme på banen, kommenterer Petter Olsen.

– Vi bygger i høyt tempo for å stå klare for å kunne huse jubileumsutstilling med bilder Munch malte på Ramme til Aulaen. Dette blir en del av det offisielle jubileet og mange gleder seg til å se Munchs kunst sammen med hans hjem og arbeidsplass, sier Olsen.

Unikt

Han er forundret over at staten ikke har lagt større ressurser i Munch-jubileet i 2013, og advarer om at Munch-museet er på hælene i forhold til restaurering av Munch-bilder, fordi det ikke har kommet ekstramidler til dette.

Daglig leder ved Ramme gaard, Stefan Docksjö, forteller om panegyriske tilbakemeldinger fra reiselivsarrangører som besøkte Ramme tidligere i år. Å ha urørte og tilgjengelig områder hvor Munch malte, er helt unikt, lød konklusjonen.

Ramme gaard sendte i mai flere søknader om offentlig støtte. Så spørs det når svarene kommer, og hva de lyder...