Det kommer fram i en ny undersøkelse Norstat har gjort for forsikringsselskapet Frende.
– Det handler nok mest om erfaring og at mange ikke er vant med å ferdes på sjøen, sier seksjonsleder i Redningsselskapet, Pål Virik Nilsen, i en pressemelding fra Frende.
– Kombinert med bølger, fart og andre elementer gjør det at en del føler seg utrygge. Mange tar ikke hensyn til medpassasjerer, noe som forverrer en slik situasjon, legger han til.
Fagsjef på motor i Frende Forsikring, Edmond Wold Gaulen, mener tallet er overraskende høyt.
– Jeg håper det ikke speiler førerevnene til nordmenn på sjøen, sier han og legger til:
– Vi husker gjerne de som kjører for fort, som tar sjanser eller som ikke tar hensyn til andre best. Det bidrar til at folk blir mer skeptiske til andre på sjøen generelt.
Mange nye båtførere
Gaulen peker på at pandemien hvor folk har feriert innenlands, har ført til flere ferske båteiere. Ifølge undersøkelsen svarer hele 84 prosent at hoveddelen av sommerferien i år også blir i hjemlandet.
– Mange planlegger eller er allerede på båtferie, og vi vet vi har fått mange nye båtførere. Det ser vi på båtsalget gjennom pandemien. Da er det enda viktigere at folk viser hensyn og kjører trygt og ansvarlig, sier Gaulen.
Nilsen i Redningsselskapet sier at flertallet er veldig gode, men at det er noen som ødelegger.
– Det er mange nye båtfolk som har kjøpt sin første båt de siste årene. De glemmer det grunnleggende, nemlig å skaffe seg litt kunnskap. Båt er spesielt, det er ikke som å ferdes i trafikken med bil, sier han i pressemeldingen.
Avslutningsvis har de begge noen tips.
– Det finnes flere kurs som er mulig å ta for å friske opp kunnskapene på sjøen. Vi trenger alle få litt påfyll innimellom, sier båtfagsjefen i Frende.
– Og vær ydmyk mot andre fartøy, vær og vind. Tenk sikkerhet og husk redningsvest, sier seksjonsleder Virik Nilsen i pressemeldingen.
Elias har hatt mye å gjøre i uken som har gått: – Det mest dramatiske var da padleren forsvant
Rolig uke med vikar
Den siste uka har RS Elias vært på verksted for planlagt vedlikehold. I mellomtiden har RS Prinsesse Ragnhild, som har base i Horten, hatt ansvaret for å følge opp Elias' dekningsområde i Oslofjorden.
Steinar Sørem, operativ leder ved prinsesse Ragnhild, blir overrasket over tallene.
– Når vi snakker med båtfolkene, er det ikke det inntrykket vi får i det hele tatt. Det overrasker meg litt at noen har kommet fram til det, sier han.
I tiden RS Prinsesse Ragnhild har bistått i RS Elias' dekningsområde har det vært relativt få oppdrag. Fredag ettermiddag var de blant de første på stedet da en førerløs rib smalt i brygga på Son Spa.
Båtdramaet ved Son Spa: – Det kunne gått mye verre!
De bisto også en familie ved Skjæløy Slipp som hadde vanninntrengning i båten lørdag. Mannskapet på redningsskøyta gjorde en teknisk assistanse, fant feilen og var i stand til å reparere den
– Familien kunne reise videre på ferie. Redningsskøyta er bemannet av frivillige og det kan være all slags folk, også med god teknisk kunnskap. Mange har selv båt, sier Sørem.
Mye seilbåter
Alt i alt opplever han at det har vært en ålreit sommer så langt uten de store hendelsene.
– Det virker som det er litt mindre trafikk på sjøen i år. For oss har det vært 12 prosent lavere oppdragsmengde i juli enn i fjor. Det er en majoritet av seilbåter i år. Det har nok gjøre med drivstoffpriser og kanskje vind. Det er jo blåst en del i sommer og det gir utslag i småbåttrafikken.
Redningsselskapets skøyter er i utgangspunktet flinke til å samarbeide.
– Samarbeidet håndteres av vakttelefonen til redningsselskapet som sitter med den totale oversikten over hvor skøytene er til enhver tid og hvor presset på oppdrag er. De flytter skøytene etter behov.