Gå til sidens hovedinnhold

43 hunder døde til nå, men veterinærene ser positive tegn

Artikkelen er over 2 år gammel

Undersøkelsene til Veterinærinstituttet tyder på at antall nye tilfeller med de samme akutte symptomene er i ferd med å gå noe ned. Vurderingen om at hundesykdommen ikke er veldig smittsom er også styrket.

Det opplyser Veterinærinstituttet på nettsiden sin, som de har oppdatert stort sett én gang om dagen siden utbruddet ble kjent.

De forklarer samtidig at de har sjekket ut kjente sykdommer og påvirkningsstoffer som kan gi samme typer symptomer som de syke hundene har hatt, uten å finne noen fellesnevner som forklarer sykdomstilfellene.

«Det vil bli arbeidet videre med samme intensitet framover i håp om å avdekke hvorvidt bakterien som er funnet kan knyttes til tarmskadene som ses på hundene, samt finne andre mulige årsaker», skriver instituttet.

Ser på miljøforhold

Fredag fikk Veterinærinstituttet inn en ny hund til obduksjon fra Akershus. Med denne er totalt 16 hunder obdusert ved instituttet, og tre ved NMBU Veterinærhøgskolen. Prøvesvarene er ventet over helgen.

– Vi undersøker fortsatt bredt rundt bakteriene som er funnet, og nye, ukjente virus, forklarer Hannah Jørgensen ved Veterinærinstituttet.

Hun forteller videre at de ikke utelukker miljøforhold som en mulig årsak til det økte antallet med syke og døde hunder.

– Det kan være flere faktorer som til sammen har utløst sykdomstilfellene. Antallet tilfeller økte etter 20. august, som også var dato for opphevelse av båndtvangen i Norge, samtidig som det var store nedbørsmengder og høy temperatur. Vi kan ikke utelukke at det kan være miljøforhold som har utløst eller forsterket andre kilder til sykdom, sier Jørgensen.

Tre nye tilfeller

Siden torsdag har Mattilsynet mottatt tre nye meldinger om hunder som har lignende symptomer på sykdom.

Tilfellene er fra Akershus og Troms, og er meldt direkte til Mattilsynet – ikke som tilbakemelding på spørreundersøkelsen som er sendt ut til 2.000 veterinærer.

Kartleggingen viser at det er nesten 90 forskjellige hunderaser som har hatt lignende symptomer. Av de minst 173 tilfellene, skal 43 av hundene ha dødd av sykdommen.


Mattilsynets råd til hundeeiere

  • Begrens nærkontakt med andre hunder.
  • Ansamlinger av hunder bør unngås.
  • Ikke la hunden hilse eller snuse på andre hunder på tur.
  • Plukk opp avføring etter hunden din og kast det i en søppelkasse.
  • Unngå at hunden snuser på eller spiser ting i grøfta hvor andre hunder har vært.
  • Kontakt veterinæren hvis du oppdager blodig diaré, oppkast og raskt svekket allmenntilstand hos din hund.
  • Ring veterinæren før du tar med deg akutt syk hund til klinikken.
  • Følg vaksineanbefalingene veterinæren gir.

Kommentarer til denne saken