Gå til sidens hovedinnhold

6.august er det 75 år siden atombomben smalt

Artikkelen er over 1 år gammel

DEBATT Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Atombombene over Hiroshima og Nagasaki ble sluppet 6. og 9. august 1945

Bombene drepte ca 135 000 mennesker av direkte dødelig stråling, brannskader og skader av fallende og flyvende gjenstander. Over tid døde rundt dobbelt så mange av påførte skader, skader av direkte stråling, innånding av radioaktivt støv og inntak av radioaktivt forurenset mat og drikke. I tillegg har de som overlevde og etterkommerne deres, slitt med senskader som kreft og misdanninger.

Atomvåpen er den kraftigste våpentypen i verden. Det er ni land som har atomvåpen i dag. Atomnedrustning er en viktig del av FNs arbeid for internasjonal fred og sikkerhet.

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet arbeider nå, for første gang siden den kalde krigen, med beredskapsplaner for et scenario der kjernevåpen brukes nær eller på norsk territorium. Norske skoler forhåndslagrer jodtabletter for slike tilfeller. Det er all grunn til å ta disse farene på det største alvor.

Hva kan «lille» Moss gjøre? Bakgrunn: ICAN (Den internasjonale kampanjen for forbud av atomvåpen) inviterer norske byer og lokalsamfunn til å markere sin støtte til FNs atomvåpenforbud. Dette er en mulighet for Moss kommune til å bidra i kampen mot atomvåpen! FN-traktaten, som forbyr atomvåpen, ble vedtatt av et stort flertall av FNs medlemsland i juli 2017. Nobelkomiteen har anerkjent atomvåpenforbudet som «et viktig, kanskje avgjørende, skritt på veien mot en atomvåpenfri verden». ICAN fikk Nobels fredspris i 2019.

Norge har så langt valgt å gå imot FN-flertallet og stå utenfor denne viktige, globale avtalen. Gjennom ICAN cities appeal kan norske byer og lokalsamfunn bidra til å øke presset på nasjonale myndigheter til å bli del av forbudstraktaten.Byer som Manchester, Los Angeles, Sydney, Hiroshima og Nagasaki er allerede del av appellen.

I Norge har foreløpig 27 kommunestyrer skrevet under på avtalen, og vi håper at mange flere norske byer og kommuner følger etter.

Når nasjonale styresmakter ikke makter å slå et slag for forbud, så har lokale myndigheter et spesielt ansvar for å markere motstand mot atomvåpens betydning i internasjonale sikkerhetsdoktriner og i Norges sikkerhetspolitikk. Med ICAN cities appeal kan Moss kommune bli del av en internasjonal koalisjon av lokalsamfunn og byer som kan gi et viktig bidrag til atomvåpenforbudets suksess.

Alle lokalsamfunn som blir del av ICAN cities appeal får et spesialdesignet diplom, som en bekreftelse på at de deltar i den globale appellen om å støtte FN-traktaten som forbyr atomvåpen. SV har sammen med Rødt sørget for at dette kommer opp som sak i kommunestyret i september.

Vi ønsker at Moss skal skrive under på denne viktige avtalen.

Kommentarer til denne saken