Gå til sidens hovedinnhold

7.000 avlyste fotballkamper i Østfold – det er ikke sikkert «oppgjørets time» blir så hyggelig

Artikkelen er over 1 år gammel

Etter sommeren skal vi begynne å telle opp. Det kan bli noen ubehagelige regnestykker, både når det gjelder klubbenes økonomi og frafall av barn og voksne som har sluttet med fotball, skriver lederen i Østfold fotballkrets i denne kronikken.

DEBATT Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det kan være både strevsomt og utfordrende når én fotballkamp skal avlyses. Verre blir det når 7.000 kamper skal avlyses. Det har skjedd denne våren bare i Østfold Fotballkrets. På landsbasis snakker vi om nærmere 140.000 kamper.

Men la oss nå holde oss lokalt, i tidligere Østfold og inkludert kommunene Vestby, Frogn og Ås. Det er dette som er Østfold Fotballkrets. 7.000 fotballkamper som skulle vært spilt i perioden april–juni har aldri blitt blåst i gang. 7.000 stolte og minnerike fotballøyeblikk ble aldri en del av historiebøkene. Covid-19 var motstander i disse kampene. Og viruset vant samtlige – på walkover.

Disse 7.000 kampene, som skulle vært spilt i Aremark, på Trosvik, i Hobøl, på Hvaler, i Larkollen og på alle de andre flotte fotballanleggene våre, kretsen over og rundt, kom aldri i gang. Fotballglede har uteblitt, for 6-åringene i Kråkerøy og for seniorspillerne i Spydeberg. Trenere og ansatte har vært eller er permittert. Vaffeljernene har stått kalde, de frivillige har funnet seg andre sysler, dommerfløyter har støvet ned.

Les også

Har mistet mellom 20 og 25 spillere i barne- og ungdomsfotballen: – Rammer dem som trenger det mest

Og kanskje til syvende og sist det aller viktigste, lokalmiljøene har blitt en aktør fattigere. Fotballklubben er på mange måter limet i et lokalsamfunn. Ved siden av hjemlige gjøremål, jobb og skole, er det på fotballbanen vi møtes. Det er der vi møter kjente eller blir kjent med nye ansikter. Det er der relasjonene ofte oppstår. Det er der vennskap knyttes. Det er på fotballbanen et lokalmiljø lever og blomstrer.

19.000 fotballspillere bare i vår krets, i alle aldre og på alle nivåer, har kjent på fraværet av idretten de elsker og dyrker, på banen eller fra sidelinja. 80 klubber bare i vår krets har stengt anleggene og lojalt tatt del i dugnaden for å hindre smitte. 1.400 lag bare i vår krets gledet seg til en seriestart som nå i beste fall kommer rundt skolestart i august.

7.000 fotballkamper er så langt avlyst, bare i vår krets. Fotballorganisasjonen har respekt for jobben som er gjort for å hindre smittespredning i Norge. Fotballorganisasjonen har jobbet mer eller mindre døgnet rundt siden 12. mars for å holde aktiviteten, enten stengt eller etter hvert i gang, innenfor de rammene som helsemyndighetene fortløpende har gitt. Gradvis har det blitt åpnet.

Les også

– Man kan gå ut og drikke seg drita full, men voksne og barn kan ikke spille fotball

Toppfotballen kom i gang under svært strenge protokoller. Snart starter Toppserien for kvinner, OBOS-ligaen, PostNord-ligaen og 1. divisjon for kvinner, også disse under krevende forutsetninger og i en redusert variant. Barn og unge fikk først begynne å trene med kontakt, fra 1. august kan de igjen spille kamper. Nå gjenstår de som er 20 år eller eldre og spiller på lavere nivåer. De er fortsatt stengt ute og må fortsatt trene med 1 meters avstand og uten beskjed om når de kan spille fotballkamper.

Det kan altså bli mer enn 7.000 fotballkamper som skal avlyses. Samfunnet har gradvis åpnet opp, folk kan reise, de kan møtes på uteserveringen på bryggepromenaden, de kan demonstrere i Oslos gater i hopetall, de kan besøke kulturarrangement under gitte forutsetninger. Det er flott, vi gleder oss på vegne av alle.

Men 22 fotballspillere over 20 år kan ikke møtes på 7.000 kvadratmeter (tilsvarende en fotballbane). Folks tillit og respekt for myndigheter og de føringer disse gir bygger på at vi alle ser logikk og relevans. Vår vilje til å fortsatt stå i den nasjonale dugnaden krever at vi ser rettferdighet, en sammenheng og en type likebehandling. Fotballspillere 20 år og eldre sliter nå med å se disse sammenhengene. Det utfordrer naturlig nok folks dugnadsvilje.

Der er vi i dag. Etter sommeren skal vi begynne å telle opp. Det kan bli noen ubehagelige regnestykker. Vi skal summere barn og unge som falt fra idretten gjennom krevende måneder. Vi frykter det kan bli et nedslående tall. Vi skal summere opp seniorspillere (over 20 år) som bruker fotballbanen for å være en del av noe, være en del av laget, holde seg i fysisk form, slå de velkjente «på-kanten-skrønene» i garderoben, men som ikke lenger har ambisjoner om å bli stjerne i Premier League. Hvor mange av disse er igjen når de fortsatt holdes på sidelinja?

Vi skal summere opp klubbenes økonomiske tap. Treningsavgifter som ikke blir betalt, cuper og turneringer som ikke ble gjennomført, kiosken som aldri åpnet. Det blir heller ikke noe hyggelig regnestykke. Klubber som hver dag påtar seg et stort samfunnsansvar, som skaper god og trygg aktivitet for barn, unge og voksne og som gjør lokalmiljøene våre til et bedre sted å bo i. Hvilke muskler har klubbene igjen for å ivareta denne rollen fremover?

Vi håper så inderlig at historien om smittetallene skal være hyggelig lesing fremover. Fotballens «oppgjørets time» blir ikke nødvendigvis det samme. Slik er det bare når 7.000 fotballkamper avlyses.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.