Å koke suppe på en spiker

Av
DEL

LESERBREV Det er en tid for alt og nå er tiden for å markere seg fram mot neste stortingsvalg kommet. Taleskrivere og konsulenter er i full sving med å tilrettelegg gode tekster slik at den enkelte partirepresentant får muligheten til framheve partiets saker og ikke minst presentere seg selv. En god sak kan heller ikke gjentas for ofte så hvis noen mener de har hørt det før så er det nok også slik.

Så til overskriften; Å koke suppe på en spiker betyr å få mer ut av en sak enn det er grunnlag for. Nå har vi riktignok Spikersuppa i Oslo, siden Christiania Spigerverk finansierte et skøyteanlegg der i 1956, men det er en helt annen sak. Jeg jobbet faktisk som arkivgutt på Spikerverket i den tid og løp rundt med post til blant annet direktør Mamen Lund. Der skulle man si De og ikke du, det var spesielt viktig når du måtte besøke toppetasjen.

Noe som kan likne på det å «koke suppe på en spiker» er å presentere halvsannheter for å unngå det totale bildet, som jo i mange tilfeller ikke bidrar til å spisse en sak. La oss si at regjeringen foreslå å øke en skatt eller avgift mens opposisjonen sier de vi redusere den. Begge kan ha rett, men det opposisjonen unnlater å nevne er at deres reduksjon kommer etter at avgiften er hevet og da med et mindre beløp enn den opprinnelige hevingen. Snedig, ikke sant. Dette skifter etter om man befinner seg i posisjon eller opposisjon.

I Moss Avis leste vi nylig om Ingvild Kjerkol (Ap) som er bekymret for at det blir dyrere å bli syk i Norge med regjeringens opplegg. I forslag til statsbudsjettet vil regjeringen slå sammen frikort 1 og 2 og heve egenandelen til kr 3183. Det blir dyrere for de som bare får frikort 1, men billigere for de som er så syke at de har både frikort 1 og frikort 2.

Dette er jo valgkamp så da hoppes det lettvint over at 188 000 nordmenn vil få reduserte egenandeler, selv om majoriteten vil måtte betale mer. Så sauses det hele sammen med at det regjeringen sparer skal finansiere lettelser i formuesskatten. Hvordan vet Kjerkol det eller er dette rett og slett nok et lettvint valgkamputspill.

Michael Torp vil midlertidig fjerne avgiften som Moss kommune tar inn når det skjenkes eller selges alkohol i Moss. En god tanke og 600 000 som Moss sies å tjene (2019) er kanskje smårusk i forhold til en gjeld på 260 millioner, men hvor finnes inndekningen, i disse dager hvor kommunedirektøren river seg i håret for å spare en krone her og en million der.

Jeg var i sin tid for å slå sammen gamle Moss og Rygge, har nok nå fått en mer balansert oppfatning etter hvert. Ville vi vært i det samme uføre om vi hadde fortsatt alene, jeg tror ikke det, men det er vel for sent å snu. Tenker litt på hva det vil koste å snu fylkeskommunen (Viken). Hva skal kommunene bidra med, det kan fort dreie seg om milliarder for å komme tilbake til start.

Det som burde gjøres i denne sammenheng når «prøveperioden» er over er å skrote hele fylkeskommunen, la kommunene få pengene og oppgavene. Da kunne en kanskje også være mer tjent med å slå sammen kommuner. Kanskje det til og med ville bli penger til overs slik at en kunne fjerne avgiften på skjenking og salg av alkohol.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken