Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot at dette kortet kan gi deg en falsk trygghet i enkelte land

Artikkelen er over 2 år gammel

Det blå EU-kortet, Europeisk helsetrygdkort, kan gi reisende en falsk trygghet dersom du bruker det i Spania.

Det hevder redningsselskapet SOS International som nå ber skandinaver om å utvise forsiktighet ved bruk av EU-kortet dersom man trenger medisinsk behandling i Spania, og da særskilt Kanariøyene.

Det betyr at selv om kortet dokumenterer at du har rett til dekning av nødvendig helsehjelp i et annet EØS-land på samme vilkår som oppholdslandets egne statsborgere, viser det seg at denne retten kan bli kostbar.

Redningsselskapet sier de erfarer at man kan bli fakturert hele kostnaden hvis en oppsøker spansk helsevesen, selv om man har Europeisk helsetrygdkort.

– Det vises til en rekke tilfeller hvor offentlige sykehus i Spania har krevd full betaling for behandling av turister med støtte i spansk lovgivning. Det er nytt for oss, men det er ikke ukjent at det blå EU-kortet ikke dekker alle kostnader på langt nær hvis man blir syk på reise. Dette viser bare hvor viktig det er å ha en god reiseforsikring i tillegg, sier Roy Vetaas, reiseekspert i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Helfo anbefaler også å ha reiseforsikring i tillegg til Europeisk helsetrygdkort. I mange land får du ikke dekket utgifter til helsetjenester fullt ut fra det offentlige. Dette kan også gjelde sykehusopphold.

Helsetrygdkortet dekker ikke utgifter til hjemreise når du er blitt syk eller utsatt for en ulykke. En reiseforsikring vil kunne sikre deg mot utgifter som oppholdslandet ikke dekker, eller utgifter ved hjemreise.

Kommentarer til denne saken