Millioner daler ned i skjul

Slik kan det bli: Slik ser Jansen arkitekter for seg at det nye kultursenteret i det gamle vognskjulet på Alby kan bli. Ill: Jansen arkitekter

Slik kan det bli: Slik ser Jansen arkitekter for seg at det nye kultursenteret i det gamle vognskjulet på Alby kan bli. Ill: Jansen arkitekter

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Med to millioner i gave fra Sparebankstiftelsen DNB er Punkt Ø ett steg videre på veien til å realisere «Barn og unges kunstsenter» på Alby.

DEL

Det er falleferdig og står i fare for å rase sammen men også bevaringsverdig, så vi kan ikke rive det. Derfor trenger vi penger til å sette det i stand og til å lage et kunstsenter for barn og unge, sier styreleder i Punkt Ø, Ingjerd Schou.

Øremerkede millioner

Mandag kunne hun, på vegne av Punkt Ø, motta ikke mindre enn to millioner kroner – øremerket til senteret, fra Sparebankstiftelsen DNB. Fra før av er rundt 1,3 millioner fra salget av Momentum kunsthall i Moss sentrum satt av til senteret.

Ikke hverdagskost

Det er Moss kommunale eiendomsselskap (MKE) som eier bygningsmassen på Alby, og Punkt Ø er finansiert med en fordelingsnøkkel hvor departementet står for 60 prosent, mens Østfold fylke og Moss kommune bidrar med 20 prosent hver.

– Det er klart at vi vil utfordre eierne våre til et løft. Nå har vi sparket ballen i gang, men vi vil også ha den i mål, sier Schou.

I innstillingen til styret i Sparebankstiftelsen DNB som bevilget penger, står det blant annet at «prosjektet svarer også på et av stiftelsens mål for gaver innen kunst og kultur, som er å styrke møteplassene der publikum møter kunsten».

Avdelingsdirektør i stiftelsen, Anders Bjørnsen bekrefter at det ikke er hverdagskost å dele ut to millioner til ett enkelt prosjekt, men presiserer at man ser på dette som en nasjonal gave – ikke en lokal-gave.

LES OGSÅ: Vognskjul kan bli kunstsenter

Midt i blinken

– Da jeg var her ute på Alby for et par år siden spurte jeg om hva som var planen for det gamle skjulet, og da jeg fikk høre om kunstsenter-planene oppfordret jeg Punkt Ø til å søke midler hos oss, avslører Bjørnsen og legger til at nettopp et kunstsenter for barn og unge er helt forenlig med hva stiftelsen driver med.

Opprinnelig brukte Punkt Ø kjelleren på hovedhuset på Alby til formidling av kunst til barn og unge, men den ble stengt av Moss kommune i 2009 grunnet brannvernkrav til sikkerhet og rømningsveier. Siden har formidlingsavdelingen vært henvist til, ifølge Schou, utilfredsstillende fasiliteter og løsninger i gallerirommene og i midlertidige brakker.

– Vi er selvsagt ydmyke og takknemlige for gaven fra Sparebankstiftelsen, men Moss kommune – som eier av bygningsmassen, må også ta et ansvar for å realisere dette, uttaler Schou.

Artikkeltags