– Vaksinasjon er fremdeles helt sentralt for å håndtere koronapandemien, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Fra før har enkelte grupper blitt anbefalt oppfriskningsdose. Det gjelder først og fremst personer over 65 år og personer yngre enn 65 år som er mer utsatt for å bli alvorlig syke av covid-19.

– Ved å gi tilbud om vaksine til flere er vi bedre forberedt om smittesituasjonen skulle forverre seg fremover. Covid-19-vaksinene beskytter godt og lenge mot alvorlig sykdom, sier Kjerkol.

Beslutningen er basert på anbefaling fra Folkehelseinstituttet. Det er kommunene som organiserer vaksinasjonstilbudet.

– Kommunene og helseforetakene kan nå også gi tilbud om oppfriskningsdose til helsepersonell i førstelinjen, sier Kjerkol.

Oppdatert koronavaksine

Moss kommune opplyser på sine nettsider for vaksinasjon at vaksinene som nå brukes, er «oppdatert»,

– Det vil si at den beskytter bedre mot omikronvarianten i tillegg til å beskytte mot det opprinnelige koronaviruset, skriver kommunen.

Den oppdaterte vaksinen skal derimot ikke brukes til grunnvaksinering (vaksinedose 1 og 2), ifølge FHI. Ved behov for grunnvaksinering vil du få en av de opprinnelige vaksinene (Comirnaty eller Spikevax), altså BioNTech-Pfizer eller Moderna, påpeker kommunen.

Stor pågang i Moss ved oppstart av 4. dose

Da Moss Avis snakket med kommuneoverlege Kristian Krogshus tidligere i november, avventet man fortsatt nye føringer om en eventuell 4. dose, men kommuneoverlegen rådet folk tar både korona- og influensavaksine.

Krogshus kunne også fortelle at da kommunen startet opp å vaksinere med 4. dose for risikogrupper og personer på 65+, hadde de stor pågang.

Det er fortsatt vaksinesenteret på Solli skole som benyttes, som har åpent onsdager og torsdager på dagtid.