Det er en rekke aktører som står bak initiativet, som kalles Skaperfestivalen. Pernilla Axelryd fra Inspiria Science Center, som er primus motor bak arrangementet, beskrev i mai opplegget på følgende måte:

– En skaperfestival er en festival der alle, oppfinnere, kunstnere, forskere, hackere, håndverkere og hjemmemekkere, kan vise fram hva de har laget.

Konseptet har tidligere vært testet ut med stor suksess i Halden og Sarpsborg. I Moss er blant annet biblioteket, Verket FabLab, Kunstnerverket og Moss i Sentrum med som arrangører. Målet er å bruke lokale arenaer for skaping på en måte som inspirerer.

– Vi vil bruke veskene mye


På Verket Fablab i Prinsens gate møter Moss Avis en gruppe elever fra niende trinn på Hoppern skole, som er godt i gang med å skape.

Adele Lillejord (14) og Sira Maria Alvarez-Hjermann holder på med vinyltrykk.

– Vi tegner og lager design, og så skal vi trykke det på vesker etterpå, forteller jentene mens de konsentrert fortsetter arbeidet.

Tenåringene forteller om en morsom skoledag, til tross for at torsdagen fikk en brå start.

– Vi måtte møte på skolen kvart over åtte, i stedet for klokken ni. Men det går bra, dette er veldig mye bedre enn å være på skolen, smiler jentene og legger til:

– Det er veldig gøy å holde på her, og vi tror vi vil bruke veskene mye, avslutter de mens de flittig fortsetter arbeidet med designet.

En annen som holder på med design er Alva Sofie Otilie Strand (14). Hun er alt ferdig med en veske, men vil gjerne lage en til.

– Jeg vil lage en veske til broren min også, sier hun og viser frem designet hun har laget:

– Det er hunden min, Nora, sier Strand stolt.

Håper på å rekruttere studenter

Med på laget er også Høgskolen i Østfold. Olav Aaker, førsteamanuensis ved Institutt for ingeniørfag bistår elevene med arbeidet i Prinsens gate. Målet er å få elevene interessert i å skape og bruke avansert utstyr, slik at de kanskje vurderer en utdannelse på høgskolen innenfor dette feltet.

– Vi ønsker å samarbeide med slikt som Skaperfestivalen, og håper på rekruttere noen studenter på sikt. Det er veldig givende å være med her, forteller Aaker.

Han legger til at det er veldig spennende å se hva elevene skaper med utstyr slik de har på FabLab.

– Vi har også mye avansert utstyr på Høgskolen, sier Aaker, som underviser i maskinteknikk. Med seg har han også en kollega som bistår mer på det kreative planet.

– Det frister å lære mer


Blant de som kan være fremtidige studenter hos Aaker, er 14-åringene Peter Thorbjørnsen og Jonas Alexsander Olsen. Guttene holder på med å printe ut en figur av en mann med solbriller på en av 3D-printerne.

– Det er interresant å være her, sier de.

Det er første gangen de bruker en 3D-printer, men guttene synes at det er morsomt å lage figurer med den avanserte teknologien.

– Det frister å lære mer, sier de begge to mens de ser nøye på hvordan 3D-printeren skaper en figur.

Åpent for alle på lørdag

Pernilla Axelryd er veldig fornøyd med å ha skoleklassene på besøk.

– Vi håper på å vekke gründerspiren hos elevene, og at de lærer gjennom å lage noe, sier hun og forteller at elevene har valgt mellom treskjæring med laser, vinyltrykk og 3D-printing på Verket FabLab. På biblioteket og Kunstnerverket er det andre aktiviteter.

Torsdag er det åtte klasser fra Rygge ungdomsskole og Hoppern skole som er med. Fredag får de besøk av fire klasser. Lørdag fortsetter Skaperfestivalen, og da er alle som vil velkommen mellom klokken elleve og klokken 15.

– I Sarpsborg og Halden opplevde vi at mange som var her med skolene, kom tilbake for å gjøre mer av det de startet på under skolebesøket. Det håper jeg skjer her også, forteller den blide svensken fra Inspira Science Center.

Skaperskolen

  • Fra høsten 2020 ble de nye læreplanene tatt i bruk i skolen – da kom programmering og teknologi på timeplanen i mange fag, alt fra matematikk og naturfag til kunst og håndverk og musikk.
  • Skaperskolen tar mål av seg til å vise hvordan programmering og teknologi kan brukes kreativt og tverrfaglig.
  • Gjennom kurs og konferanser får lærere opplæring i hvordan dette kan skje. Skaperskolen utvikler også egne pedagogiske opplegg som kan tas i bruk i skolen.
  • Gjennom skaperfestivaler møter elevene kreativitet og skaperglede i alle fasonger.

Kilde: skaperskolen.no