(Nettavisen) MARBELLA: 37-åringen fra Kambo er tilbake i gult og sort, og blir en viktig brikke i Moss-laget som skal gjøre alt for å holde seg oppe i comebacksesongen i Obos-ligaen.

Det har derimot vært noen spesielle uker for Askar som har fulgt nøye med på tragediene i Tyrkia og Syria.

For seks år siden bodde han nemlig i en av byene som er rammet hardest av jordskjelvet som inntraff 6. februar.

– Jeg bodde i grensebyen til Syria, som da blir mellom Syria og Gaziantep. Jeg har sett bilder fra den byen jeg bodde i, og snakket med flere i byen som har fått ødelagt husene sine.

– Du ser ting ligger i ruiner, men heldigvis er det ingen jeg kjenner som har mistet noen i sin nærmeste krets. Det er helt sykt å se bildene, og tankene mine går naturligvis til alle som er rammet.

Askar: – Hørte skudd i det fjerne

Etter flere år Brann, pakket mossingen sakene og begynte karrieren i den tyrkiske grensebyen Şanlıurfaspor.

– Det var veldig mye terror i Syria i de to årene jeg var der. Det var vanlig at det fløy kampfly over treningsfeltet og at man hørte skudd i det fjerne. Man hadde også rundt to timer med internett om dagen før de stengte alt, for å hindre kommunikasjon mellom terrorgruppene.

Nordmøres beste anbefaler flere å bare blåse i det

– Hver gang jeg hadde vært på butikken måtte man sjekke bilen før man begynte å kjøre, så trusselbildet var jo veldig spesielt. Det var derfor jeg ikke hadde med meg familien ned dit den tiden heller.

– Hvorfor valgte du å dra dit?

– Valget var todelt, fordi jeg trivdes veldig godt i Brann og hadde en god «standing» i klubben. Samtidig ville jeg prøve noe helt nytt, og det kan man jo si at valget ble. Det var også fristende å spille under en fotballegende som Tugay Kerimoğlu (tidligere Blackburn og Rangers), så han var mye av grunnen.

Veteranen er også klar på at familien lå i baktankene, og mulighetene de kunne få etter et slikt opphold.

– Det andre aspektet er naturligvis den økonomiske delen. For jeg tenkte på barnas framtid, og kunne gå fra å tjene godt til veldig mye bedre. For det er ikke noe tvil om at lønningene var noe helt annet der enn i norsk fotball.

– Men det var et så spesielt sted, at selv tyrkiske spillere lot være å spille der. Vi som faktisk takket ja fikk derfor betalt deretter, men jeg vet at det var mange overganger som gikk i vasken da man fikk sett på forholdene først.

Fansen «beordret» han å bli

Askar har hatt en innholdsrik fotballkarriere, og spilt for flere av landets beste supportergrupper. Han mener derimot at lite kan måle seg med den tyrkiske lidenskapen.

– Supporterkulturen i Tyrkia er helt galskap. Det var på det nivået at du nesten ikke fikk puste da du gikk av bussen, fordi supporterne fyrte opp bluss og røykbomber utenfor stadion. Men fotball er livet til de fleste der. Fotball står først, og så resten av livet.

– Samtidig er klubbdriften og stabiliteten en helt annen. Jeg hadde vel seks trenere og tre klubbpresidenter i løpet av to sesonger, så de tenker veldig kortsiktig.

Han bodde alene i den tyrkiske byen og hadde sett for seg å pakke saken. Da tok klubbens supportere grep:

– Jeg brøt egentlig kontrakten min etter sesong én, fordi de var på etterskudd med lønninger og bonuser. Men fansen hadde kåret meg til årets spiller den sesongen, og nærmest krevde meg tilbake under den nye presidenten. Jeg tok sjansen på ta en sesong til, så da fikk jeg alt av penger, tieren på ryggen og en god status i klubben, sier Askar og ler, før han avslutter:

– Tyrkisk fotball er også fotball, men på en helt annen måte enn stort sett alle andre steder. Kulturforskjellen er helt enorm, men det holdt med de sesongene.

MFK møter spanske Velez CF i morgen klokken 13, kampen ser du på moss-avis.no.