– Til tross for «teflonhjerne» og vansker med å huske ord og navn, så ser vi at vi blir stadig litt flinkere. Dessuten er det utrolig morsomt og tilfredsstillende, sier Andrea Brøvig.


I flere år deltok hun på franskkurs i hjembyen Kristiansand for friske opp på rustne språkkunnskaper.

– Der møtte jeg andre godt voksne damer som kunne tenke seg å bli med på en språkreise til Frankrike. Vi hadde lyst til å forbedre fransken samtidig som vi kunne ha en hyggelig ferie sammen. Ikke fordi vi trengte å beherske språket bedre, men fordi vi hadde glede av å lære og snakke fransk, og for å kunne lese fransk litteratur på originalspråket.

I 2016 reiste hun og to andre til Antibes sør i Frankrike.

– Vi valgte et program over to uker for personer over 50 år, hvor det var undervisning om formiddagen og diverse ekskursjoner om ettermiddagen, sier Brøvig.

Alle aldre

Mange voksne tenker kanskje at den klassiske språkreisen ikke er noe for dem, men derimot noe tenåringer gjør: bor hos vertsfamilie, går på skole store deler av dagen og henger med andre skandinaver på kvelden. Men språkreise for voksne åpner for flere alternativer.

Brøvig og vennene valgte å bo på et pensjonat med hvert sitt rom og eget bad og toalett, og med mulighet for å lage seg litt enkel mat. Stedet lå en tjue minutters spasertur unna skolen. Det ga en fin start på dagen.

– Det viste seg at de fleste godt voksne bodde der, så vi ble bedre kjent og hadde hyggelige sammenkomster i utearealet om kveldene. Da var fellesspråket fransk, selvfølgelig, sier hun.

Sammensetningen i fransktimene var ganske annerledes.

– Da vi ankom skolen, ble vi testet og plassert i klasser tilsvarende vårt språknivå. Klassene var relativt små, og elevene hadde et stort spenn i alder og ulike motiv for å gå på skolen. Noen var helt unge, ned til 15 år i min klasse, som skulle forberede seg til eksamener og hadde opphold på flere måneder. Andre var blitt sendt dit av arbeidsgiver for å forbedre fransken sin. Og så var det slike som oss, pensjonister, som ville bli bedre i fransk samtidig som opplevde og lærte mer om den franske kulturen.

– Det at elevene hadde så ulike grunner til å være der, og at alderssammensetningen var så sprikende i hver enkelt klasse, var overraskende, men opplevdes som spennende, givende og morsomt, sier 74-åringen.

Mest moro

Brøvig sier at det er viktig at en slik ferie ikke blir for seriøs, og at man trenger å få litt tid for seg selv også, litt fri fra fransken. Men hun kjente også på lysten til å prestere.

– Enkelte kvelder ble sene med pugging når vi måtte forberede fremlegg. En kjente absolutt på nerver påfølgende dag. Det hadde vi godt av!

Hun og vennene var så fornøyde at dro på nye språkreiser med omtrent samme opplegg, både i 2017 og 2019, da til Aix-en-Provence og La Rochelle.

Og de er langt fra de eneste. Line Brekke (57) har vært på flere språkreiser.

– Dette er en finfin måte å være sammen med venner på. Kunst, mat og kultur på kveldstid, og skole og lekser om dagen. Mye latter og moro når man lærer av lyst og ikke bare plikt, oppsummerer Brekke.

Hun prøver å få besøkt foreldrenes hus i Malaga i Spania et par ganger i året, og har sett hvor nyttig det er å kunne språket bedre. På sikt skal hun overta Spania-boligen sammen med sine søsken. Da vil hun kunne språket bedre.

– Jeg reiser ofte sammen med opptil fire venninner. Noen av oss kunne mer spansk i ungdommen gjennom studier i utlandet, og trenger oppfrisking. Noen ønsker bare å lære noe nytt og bruke hodet aktivt, og andre bruker spansk i jobb.

Et voksende marked

– Det er en megatrend i reiselivet at man er opptatt av å lære om kulturen og hvordan folk lever, ikke bare se steder. Språk og kultur har en egenverdi som mer og mer settes pris på som en del av reisen. Det gjelder ikke bare nordmenn. Vi ser at tyskere i Norge vil lære om «Land und Leute» – land og folk. Ikke bare vil de lære småord, som «hei» og «tusen takk», men også særegenheter ved norsk, som ordtak og uttrykk og bruk av tyske ord, som «nachspiel», som brukes annerledes på tysk, sier professor Kåre Sandvik ved USN Handelshøgskolen.

Eksperten på markedsføring og reiselivsøkonomi spår et voksende marked for språksultne utenlandsreisende seniorer.

– Jeg tror trenden med reiser som gir deg følelsen av å ha blitt klokere når du kommer hjem, vil vedvare. Språkkunnskaper gir en mulighet til å kommunisere med fastboende der du er. Du får en annen forståelse av kulturen når du skjønner mer av det lokale språket, og de fleste steder blir man møtt med respons som smil og åpenhet når man prøver seg, sier Sandvik.

Han minner om at eldre over 60 år er en gruppe som vil øke i antall med 30 prosent fram mot 2030. Dette er en gruppe med mye tid og ofte god råd, men de vet også hva de vil ha.

– Dette er de nye eldre, som neppe definerer seg selv som eldre. Det er en krevende gruppe å tilfredsstille, som ønsker å komme tilbake etter ferien med økt innsikt og ferdigheter – for dem er det nesten en selvfølge. De er fulle av energi, unge til sinns og har helt andre forventninger enn det som historisk har vært typisk når eldre reiser på tur.

Flere muligheter

Line Brekke fikk anbefalt språkskolen Malaca Instituto av lillesøsteren som hadde gått der. Det er en språkskole for utlendinger, med ulike kurs tilpasset lyst og evner. Også der testes de først og plasseres i klasser med personer på samme nivå.

– Det er alt fra avansert til nybegynner. Omkring halvparten er japanere eller koreanere som tar språkkurs, eller andre utlendinger som skal videre på universitet. Noen skal inn på eliteskoler i USA og trenger et tredjespråk.

– Så er det oss gamle, da, humrer hun, og avslører at noen av dem er spansklærere fra Norge som frisker opp kunnskapene.

Selv velger hun rundt fire timer undervisning per dag, som krever en del. Så er det også litt skummelt å skulle pugge grammatikk igjen.

– Vi er jo gamle og lurer på om vi klarer å følge med. Jeg kjenner liksom fysisk at det skjer noe i hjernen: «Tenker så det knaker». Det er en artig hobby.

Hun roser entusiastiske og morsomme lærere for å skape et trygt læringsmiljø og sikre følelsen av at hun henger med i svingene.

– Jeg ser at det tilbys masterclass for pensjonister, med et litt annet opplegg. Det er for de litt eldre, mer muntlig læring enn skriftlig. De har innvevd elementer som dansekurs og matkurs på kvelden, og det ser ut som de har det veldig moro.

Selv drar hun og venninnegjengen ut på kveldene.

Må ikke bo privat

Flere av språkskolene med kurs i utlandet tilbyr kontakt med vertsfamilier. Line Brekke og vennene benytter anledningen til å bo bra på skolen, i store og fine enmannsrom med egen terrasse og kjøleskap.

– Det koster mer, men er verdt hver krone. Men her finnes det varianter for alle lommebøker. Det går an å finne airbnb også. Ungdom som er der over tid, bor gjerne sammen i en leid leilighet eller på mindre hybler.


Brekke prøver å få til et par turer i året, gjerne i mai og september.

– Det er helt perfekte måneder med overkommelig temperatur. Det koster litt. Skolen koster under 2000 kroner i uka. Totalt, med store gode rom, blir det 15.000 på to uker, sier hun. I tillegg kommer reisen ned og aktiviteter.

– Jeg kvittet meg med bilen for å ha råd til dette, sier hun.

Hun og vennene gikk på Malaca Instituto også under pandemien, med munnbind inne.

– Det var ikke ideelt, men det gikk bra det også.

Andrea Brøvig har ikke fått språkreist siden 2019.

– Pandemien stoppet oss i å planlegge ny tur. Vi håper at vi skal få til en tur igjen til neste år. Årene går, vi blir eldre, så vi må dra før vi blir altfor dårlige til å huske, sier hun.


Lær språk mens du ferierer

I Norge er det en håndfull selskaper som kan bistå med å legge opp språkreiser for voksne – eller så kan man ta direkte kontakt med et kurssted selv. Den internasjonale foreningen for språksentre, IALC, har en oversikt over land og språk.

Etter to år med nedstenging og pandemi har to språkreiseleverandører, STS Education og LINGUAnor BLTS, avsluttet tilbudet for dem over 50 år, mens andre er i gang igjen.

– Vi åpnet igjen i år, men det er ikke helt på samme nivå som før, sier daglig leder Ludmila Gauslaa i Språkreisebyrået. Selskapet har samarbeidspartnere i England og Sverige, og har vært i Norge siden 1990.

Birger Reinhardt Larsen er daglig leder og studentrådgiver i SIOC (Study in another country). Han påpeker at pandemien også stakk kjepper i hjulene for ham. Ingen nye fikk reist ut, og de som allerede var i utlandet, fikk undervisningen digitalt.

– Mange språkskoler måtte stenge dørene for godt. Andre skoler omstilte seg raskt til den digitale verden og klarte på den måten å holde hodet over vannet, sier han.

Etter noen trange år har de hatt stor pågang av voksne lærelystne i år.

– Spania, Frankrike, Italia og England er de mest populære destinasjonene. De fleste skolene har «seniorkurs» for 50+, og noen skoler har også kurs for 30+. Voksne planlegger sine studier i god tid, gjerne 6–8 måneder før studiestart, sier Larsen.

De fleste ønsker å studere sammen med andre voksne fra andre land. På skolen har de da tre-fire skoletimer i små klasser med fem til åtte elever. Det er undervisning fra 9 om morgenen før en lang lunsjpause. Deretter kan de delta på ulike aktiviteter, som byturer, museumsbesøk, vinsmaking på vingård, fellesmiddager og matkurs.

Ved bestilling av kurset er bolig et sentralt spørsmål. Larsen anbefaler å tenke litt gjennom hva man ønsker. Det kan være lurt å dele bosted med dem man går på kurs med, særlig hvis man skal på samme utflukter, for å praktisere nytilegnede språkkunnskaper.

Professor Kåre Sandvik er klar i sin tale:

– Etter en sånn ferie vil du neppe føle at du har vært på språkreise. Det er det nye. Å bare sitte på skolebenken er gått ut på dato.

[email protected]