I juli sendte Moss kommune ut tilbud til 904 barnehage- og skoleansatte med tilbud om å få andre vaksinedose én av fire dager i forrige uke og denne uken.

Det var etter at regjeringen i juni besluttet at kommunene kunne prioritere ansatte i barnehager, skoler og SFO i vaksinekøen slik at flest mulig skulle bli beskyttet og klare til skole- og barnehagestart.

– Flere fullvaksinerte i skoler og barnehager vil bidra til å beholde et grønt nivå i tiden som kommer, sa kommunikasjonsrådgiver i Moss kommune, Anastassia Dyrkorn til Moss Avis den gang.

De aller fleste av de 904 ansatte som fikk tilbud har takket ja til vaksinetimen.

Noen få takket nei

Av dem så er det 17 stykker som har utsatt timen de fikk tildelt. Det er 3 personer som ikke ønsker vaksinen og det er fire personer som skal ha fått vaksinen i en annen kommune, opplyser kommunikasjonsrådgiver i Moss kommune, Lotte Olsen Jessa.

– På tre av fire dager så er det 640 personer som har fått andre dosen, og så er det 240 som har time i morgen. Det betyr at hele denne gruppen blir fullvaksinert i morgen, sier hun tirsdag ettermiddag.

Man regnes på papiret som fullvaksinert en uke etter at man fikk andre. Da rekker man det altså akkurat til skolestart som er onsdag 18. august.

Det er imidlertid også noen få som har takket nei til vaksinen. Til det kommenterer Jessa at vaksinen er frivillig.

– Hvis dem som ønsker vaksine har fått vaksine, er vi forøyde. Vi må si oss fornøyde med å ha rukket dette før skolestart. Hvis ansatte i skoler og barnehager kan føle seg tryggere på jobb på grunn av dette, er det fantastisk, sier hun.

I et brev sendt fra Helsedirektoratet til landets kommuner 9. august, anbefales det at skoler og barnehager åpnes på grønt nivå etter sommerferien. I Moss kommune er de siden 9. juni satt på gult nivå, etter vurdering av kommuneoverlegen.

På grønt nivå kan skolehverdagen gjennomføres tilnærmet normalt, og det er ikke behov for organisering i kohorter, skriver Helsedirektoratet. Følgende smitteverntiltak gjelder imidlertid fremdeles: ingen syke skal møte på skolen, selv med milde symptomer. Det er viktig å holde avstand der det er mulig og det minnes om normalt renhold og god håndhygiene.