Gå til sidens hovedinnhold

Åpner brannstasjonen – igjen

Artikkelen er over 1 år gammel

I en årrekke har MIB åpnet brannstasjonen for alle én gang på høsten, førstkommende lørdag er det igjen duket for storinnrykk både i Moss og i Vestby.

350 brannstasjoner over hele landet åpner portene for små og store lørdag 21. september. Undersøkelser viser at høsttradisjonen «Åpen brannstasjon» fortsatt er viktig for å redusere omfanget av alvorlige boligbranner.

Hver femte familie har ikke tenkt gjennom hva de skal gjøre hvis det begynner å brenne i egen bolig, kun én av åtte barnefamilier har hatt brannøvelse hjemme, mens én av fire har avtalt møteplass om uhellet er ute. Dette er tall som kommer fram i en ny undersøkelse Kantar har utført for Norsk brannvernforening, forsikringsselskapet If og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i anledning årets brannvernuke.

– Vi oppfordrer alle til å gjennomføre en brannøvelse hjemme. For barnefamilier er det spesielt viktig at de voksne har en avklart rollefordeling i tilfelle brann, slik at en unngår misforståelser i en kritisk situasjon der en kanskje ikke klarer å tenke klart. Et skrekkscenario er at noen går tilbake inn i et brennende hus fordi de ikke finner hverandre på utsiden, og så står den man leter etter trygt et annet sted ute, sier Tore Fredriksen, Mosseregionen interkommunale brann og redning.

– Skremmende

Også forsikringsselskapet If har gjort seg noen tanker om temaet:

– Det er skremmende at så mange barnefamilier ikke har tenkt gjennom hva de gjør om det begynner å brenne om natten. Begynner det å brenne, er du og familien veldig overlatt til dere selv i de første livsviktige sekundene og minuttene. Da er det ikke tid til å lure på hva man skal gjøre. Det er bare ved å ha brannøvelse hjemme dette kan trenes på, sier Anders Rørvik Ellingbø. Han er branningeniør og leder for skadeforebyggende avdeling i forsikringsselskapet If.

Et synlig og lett tilgjengelig brannslokkingsapparat er også spesielt viktig med tanke på brann om natten.

– Sekundene teller om det begynner å brenne, så plassering av brannslokkingsapparatet kan være avgjørende om det oppstår et branntilløp. Om natten når det er mørkt er det spesielt viktig at det er raskt og enkelt å finne apparatet. Du skal vite hvor det står, og ikke behøve å lete etter det, sier administrerende direktør i Norsk brannvernforening, Rolf Søtorp.

Unik mulighet

«Åpen brannstasjon» i vårt distrikt er det Mosseregionen interkommunale brann og redning og forsikringsselskapet If som står bak.

– Åpen brannstasjon gir oss en unik mulighet til å formidle flere brannforebyggende budskap til publikum i en tid på året da antall boligbranner ofte er økende. Om høsten trekker vi mer innendørs, og vi slår på belysning og varme, fyrer i peisen og tenner levende lys, sier Tore Fredriksen.

Brannstasjonene er åpne fra klokken 11.00 til 14.00 førstkommende lørdag og MIB anbefaler som alltid at de som har mulighet å ta seg til stasjonene uten bil for å unngå parkeringskaos.

Kommentarer til denne saken