– Det blir ikke bøssebæring i år, sier Tor Petter Ekroll og Inger-Lise Skartlien.
Årets TV-aksjon går til WWFs arbeid med å bekjempe plast i havet. I Moss ledes den av varaordfører Tor Petter Ekroll, og Inger-Lise Skartlien er prosjektkoordinator. Men denne gangen kommer ingen bøssebærere på døra:
– Det blir digital innsamling og digitale bøsser. I stedet for kontanter kan man gi gjennom Vipps eller Spleis, sier Skartlien.
En digital bøsse er en personlig innsamlingsside på nettet som du får når du registrerer deg som digital bøssebærer på blimed.no. Fra 15. september er det mulig å få sin digitale bøsse, men innsamlingen begynner først 5. oktober.
Framtidsrettet
TV-aksjonen er digital av hensyn til smittevern, men ordningen er også framtidsrettet. Mange av oss har ikke kontanter liggende hjemme lenger, og Moss gjorde det tidlig klart at de ønsket en digital innsamling. De håper ordningen er kommet for å bli.
– Tror dere at dere vil få inn like mye som med tradisjonell bøssebæring?
– Minst! Vi vil ha mer! Nå er det viktig å gi så det svir, og bevise at det går an å få til dette uten å organisere bøssebæring. Vi håper også at enda flere bøssebærere vil melde seg, for denne varianten er enklere, sier Skartlien og tilføyer at det er en utfordring med den eldste aldersgruppen som fortsatt sverger til kontanter.
– Vi prøver å finne en løsning på det. Kanskje det blir en bøsse her på Bylab, sier hun.
– Det er helt klart muligheter for å få inn like mye som før, eller mer, sier Ekroll.
De digitale bøssene deles på sosiale medier, og det oppfordres til å være kreativ og finne på ting: Hoppe i havet om man samler inn 1500 kroner, bake boller eller løpe runder til inntekt for WWF. Eller samle inn plastsøppel og få med deg noen sponsorer for hver kg/pose du plukker.
Plast i havet
Hvert år havner åtte millioner tonn plast i havet.
– Plasten truer ikke bare dyrelivet, men også oss. Med midler fra TV-aksjonen starter vi der problemet er størst: En tredjedel av plasten i havet kommer fra Sørøst-Asia. Derfor er TV-aksjonsmidlene øremerket tiltak der, sier Tor Petter Ekroll.
– Den plasten som blir kastet i Asia, kan fort havne på en strand i Moss. Men vi ønsker også å få til en lokal vri, sier Skartlien.
Det blir utstilling av plastsøppel og marint avfall på Bylab, og Moss miljøfestival arrangerer søppelkunst-konkurranse og kårer en vinner på Røed gård 12. oktober.
– Vi utfordrer også næringsliv, skoler og barnehager og alle som ønsker å bidra til å delta. Det handler om å spre kunnskap, avslutter Inger-Lise Skartlien.