Applaus har 10-årsjubileum til sommeren og skal feire med et jubileumsshow, en slags musikal snekret sammen av ni tidligere forstillinger. Det er et jubileum å se frem til, for Kulturskolens ungdomsteater har gjennom årene laget severdige forestillinger som har trukket opptil 5000 tilskuere. De to siste somrene har Moss Avis’ kulturjournalister intervjuet en rekke ungdommer som har medvirket i ulike Applaus-forestillinger. Det er en hyggelig og lang liste med unge talenter som har sprunget ut av det miljøet som er blitt dyrket frem i Moss siden starten i 2002.

Over 250 ungdommer har vært med på oppsetninger som «Hair», «Grease» og «Guys and Dolls», og kulturskolerektor Egil Jegleim håper forsiktig at «så mange som mulig» av de «gamle» er hjemme på ferie, slik at de kan bidra til jubileums- showet. Det er det sikkert mange «gamle» tilskuere som også gjør, et gjensyn med innslag fra Helga Guren, Per Emil Grimstad, Sofie Bjerketvedt og Kai Thomas Ryen Larsen – bare for å nevne noen – vil mange sette pris på.

Det er prisverdig av Jegleim og de andre som arbeider med jubileumsforestillingen at de ikke bare er på jakt etter dem som har stått fremst på scenekanten. De vil ha med det som har vært av deltagere, også de usynlige uunnværlige på et teater – i dette tilfellet også en rekke foreldre. For det er ikke bare «stjernene» i Applaus som har gått videre med en profesjonell karriere. Blant de tidligere Applaus-elever Moss Avis’ kulturmedarbeidere intervjuet, var det for eksempel både en lydtekniker og en inspisient.

De har tre–fire uker på seg, «veteranene» som vil være med på moroa på Parkteatret i juni, på et show teatrets første instruktør, Håkon Sæther, tror blir den beste Applaus-forestillingen gjennom tidene. Det vil i så fall ikke si så lite, for Applaus har gledet og moret både deltagere og tilskuere stort. Ungdomsteaterets liv har vært en suksesshistorie, som har fått oppmerksomhet både fra innland og utland. Med Applaus har Moss vært en foregangskommune når det gjelder ungdomsteater. Det har produsert kommende stjerner, vel så viktig er at de som står bak har skapt et imponerende lokalt engasjement.