Bananer har i utgangspunktet en relativt markant sødme. I ukas rett kombineres banan med en søt og fet crumble (kjekssmuler), som igjen toppes med en skikkelig klebrig, seig og klissete toffee.

For å skape orden i munnhulen etter dette søtsjokket, trenger vi en muskelbunt i glasset – av typen som ikke så lett lar seg skremme.

Naturlig med hetvin

For meg er det naturlig å tenke hetvin i retning Madeira når retten er så intens og mektig som dette. Vi trenger alkoholens rensende kraft, samtidig har Madeira denne formidable syrligheten som vil gi kombinasjonen et etterlengtet løft.

Også vinens konsentrasjon er et viktig poeng. En lett og transparent vin vil ikke komme igjennom her, men fremstå som liten, veik og puslete.

Sukker er også et poeng. Normalt sier vi at det må være minst like mye sødme i vinen som i desserten for å skape balanse, men når det er så søtt som her, kan jeg godt se litt bort fra det – og heller satse på en kombinasjon av konsentrasjon, sødme, alkohol og syre.

En menneskerett

Derfor går jeg for en Boal, som normalt er halvsøt, men mer enn søt nok i denne sammenhengen.

80366 Boal Colheita 1984, Pereira d'Oliveira, Madeira, kr 598,00 (partiutvalg) er en Madeira i den høyere prisklassen, men med tanke på at vinen snart er 26 år gammel, synes jeg faktisk ikke det er så galt.

Det burde være en menneskerett å smake slike edle dråper i hvert fall et par ganger i løpet av et liv. Nå kan det kanskje sees som en smule overilt å kjøpe en hel flaske. Det er jo ikke store glasset som trengs per person, og hva skal du gjøre med resten?

Trygg sparing

Du kan trygt spare den åpnede flasken!

Madeira er en fullstendig oksidert vin som i prinsippet ikke kan bli «verre», derfor tåler den godt å stå lenge i en mørk og kjølig krok.

Jeg har alltid Madeira i huset, men kjøper det stort sett kun annethvert år – raskere går det ikke å drikke den opp. Men flaskene jeg så langt har eid, har smakt like godt til julekakene, påskedesserten og høststormene – år etter år.

Skulle du allikevel ikke være helt overbevist, sjekk ut Vinmonopolets lister.

Der er det flere rimeligere madeiraer, på mindre flasker, til en langt hyggeligere pris – men også av annen kvalitet. Jeg lover ikke at de er like gode til jula 2011.