I september i fjor haglet kritikken mot motegiganten «Ralph Lauren». De hadde tatt motebilder av den 24 år gamle modellen Filippa Hamilton. Hun er ekstremt tynn og lang, og blir da enhver designers drømmemodell for å få vist fram klærne sine. Hun var rett og slett perfekt. Men det mente ikke Ralph Lauren. De retusjerte bildene av henne så mye at hodet hennes ble større enn hoftene. Senere sparket de henne fordi de mente hun var for feit. Vi får stadig vekk slike historier fra modellbransjen. De siste årene har jeg lest om modeller som har svimt av på catwalken eller fått hjertestans på grunn av underernæring. Modeller skal passe inn i størrelse XXS. Å leve opp til et sånt skjønnhetsideal er ekstremt helsefarlig for modellene. Men det jeg synes er verst er alle de som prøver å leve opp til modellene.

En venninne av meg fikk spiseforstyrrelser allerede i fjerde klasse. Hun hadde et helt ødelagt selvbilde og fokuserte på at hun var for stygg. Hun sammenlignet seg med reklameplakater og andre jenter. Den lille maten hun spiste kunne hun kaste opp igjen, og i tillegg tok hun hundrevis av situps og pushups hver dag. I dag har hun klart å kvitte seg med spiseforstyrrelsene, men det er fortsatt mange andre som sliter med det. Man regner med at opptil 80 000 mennesker i Norge har bulimi, anoreksi eller andre spiseforstyrrelser i dag. 90 % av disse er mellom 15 og 35 år.

Det er bare rundt 40 år siden det var vanlig for kvinner å gå med ubarberte legger. Men etter store reklamekampanjer og fokus på å barbere leggene i media, tok det ikke lang tid før «alle» gjorde det. Helt siden man er barn er det fokus på den perfekte kroppen. Barbie-dukkene er et eksempel på det. De er alle unormalt pene, høye og slanke, og de skaper et ideal for hvordan kroppen skal være. Videre i oppveksten fortsetter media å påvirke oss. Som ungdom blir man påvirket av smilende tynne modeller på reklameplakater rundt omkring, slanke skuespillere i filmer, modeller i magasiner og ukeblader og slankereklamer på internett. For en fin blanding. «Sånn skal du se ut» og «sånn kan du slanke deg». Er det rart at man får spiseforstyrrelser eller velger å legge seg under kniven? Hele én av fire jenter er misfornøyd med utseendet sitt. Og det er ikke rart med det skjønnhetshysteriet som er rettet mot jentene. I motsetning er under én av ti gutter misfornøyd med utseendet sitt.

Jeg tror det er utrolig viktig at man klarer å innse at det ikke er normalt å passe i XXS. Det er ikke normalt å se ut som en Barbie-dukke. Du trenger ikke å slutte å spise for å prøve å bli en av dem på reklamene. Du er perfekt som du er.