Lillian Olsen (16) er over gjennomsnittet interessert i klær. Hun er en selvlært designer, og nylig gikk hun videre fra Ungdommens kulturmønstring med gode lovord fra dommerne. – Det beste ved å designe er å se resultatet av det jeg har laget selv, forklarer mossejenta.
– Det er å gå rundt med en kjole som ingen andre har, som jeg har laget og som jeg har funnet på.

Det hele begynte i 8. klasse, da hun fikk en annerledes klessmak.
– Jeg hadde en, hva skal man si, gotherstil. Nagler, sikkerhetsnåler, hodeskaller. Det var vanskelig å få tak i alt sammen, så jeg kjøpte svarte gensere, og sydde på ting. Til slutt begynte jeg å lage klærne selv, sier Lillian.
Den litt mørke stilen hennes varte bare ett år, men heldigvis var ikke interessen for sying like kortvarig. Den blusset opp igjen for alvor da hun skulle på ball i 10. klasse.
– Jeg hadde sett for meg akkurat hvilken kjole jeg ville ha, men fant den ikke noe sted, så da bestemte jeg meg for å prøve å lage den selv.
Etter dette har hun vært helt hekta, og hun får stadig vekk bestillinger fra både kjente og ukjente som ønsker seg en ny kjole. Inspirasjonen sin får hun fra moteblader og folk hun ser på gata.

Superoriginalt

Lillian har vært med på UKM to ganger, og begge gangene har hun gått videre til fylkesmønstringen. I fjor sa det stopp der, men hun har lært mye på ett år. I tillegg til mer avanserte kjoler og tøff musikk, hadde hun denne gangen med seg to dansere.
Likevel forventet hun ikke å komme videre fra Moss engang.
– Når man sitter og ser på de andre deltakerne, tenker man «oi, de var flinke, da kommer nok ikke jeg videre». Jeg tror faktisk ikke jeg tenkte at jeg kom til å klare det verken i år eller fjor, så jeg ble litt sjokka da de ringte.
Dommerne var derimot veldig positive til den unge designeren. «Superoriginalt, morsomt og kreativt» og «vil se mer» var blant tilbakemeldingene hun fikk.
– Jeg hadde forberedt meg i tre måneder, så da er det jo veldig gøy å få sånne kommentarer, sier hun fornøyd.

Lillian legger vekt på at det er vanskelig å bli designer i Norge, men på spørsmål om hvor hun er om 20 år, har hun likevel planene klare.
– Om tjue år har jeg kanskje mitt eget designerteam i New York, og designer klær for mange kjente folk, sier hun drømmende. Men først skal jeg starte en kolleksjon i Norge, og slå gjennom her. n