Fotografering er populært. For noen er det en morsom hobby, for andre er fotografering noe de vil bruke livet sitt på – det er en drøm.

Omtrent alle unge blar i moteblader og beundrer de fine klærne og de pene modellene, og lurer på hvorfor de alltid ser så bra ut. Det er her motefotografene kommer inn, og det er de som setter sammen farger, lys og uttrykk for å få frem et spennende bilde.

De fleste nøyer seg med å beundre bildene, men for Silvija Kuzet (18) fra Moss ble det litt mer enn det.
– Jeg var rundt 14 år da jeg prøvde fotografering for første gang, forteller Silvija.
– Mote er noe som jeg alltid har vært interessert i, men en dag fikk jeg lyst til å skape slike bilder selv. Jeg ville skape noe nytt og eget.

- I dag har Silvija en stor samling av egne bilder, også av natur, dyr og barn, men det er motebilder som er hennes lidenskap.
– Jeg liker mote fordi det er veldig fint å se på, samtidig kan jeg overdrive med retusjeringen når det gjelder modellenes utseende, og justere og legge til farger, noe som gjør bildet mer spennende, sier hun.

Økende etterspørsel

– I starten var jeg ikke opptatt av å fremme enkeltpersoners stil, men fikk heller venner til å kle seg etter det temaet jeg ville ha på bildene mine. Nå ser jeg på folks personlighet og hvordan de kler seg og tar bildene ut ifra det. Det er viktig for meg å fremme det særegne ved modellene mine, forteller Silvija.

Det er i en stor grad venner som stiller opp for den unge motefotografen, men etter at Silvija begynte å publisere bildene sine på internett, økte etterspørselen.

– Jeg blir kontaktet av folk jeg ikke kjenner som har sett bildene mine og ønsker at jeg skal ta bilder av dem, og det betyr jo bare at det er noen som liker det jeg gjør, sier hun.

Selv om Silvija ikke er en etablert fotograf, er mye av hennes arbeid ganske profesjonelt.
– De som ønsker fotografering må «bestille» time, i og med at tiden på dagen og været kan ha mye å si for de bildene som ønskes. Det at jeg ikke har noe eget studio gjør det også litt vanskelig, forteller den selvlærte fotografen.

Fremtidsplaner

Bilderedigeringen foregår hjemme foran datamaskinen, men Silvija ønsker å starte sin egen bedrift med eget studio, og da kommer et skoleår med salg og service godt med.

– Jeg drømmer om å bli reklame- og motefotograf på heltid og kunne ha min egen utstilling. Det hadde vært kult å ende opp som mine idoler, fotografene Bjørn Oppsal og Nigel Barker, smiler hun.

Silvija føler at hun vil oppleve mye gjennom fotografienes verden. Hun vil reise rundt, ta bilder og møte nye inspirerende mennesker.
– Jeg tenker også på å studere foto, men samtidig vil jeg også bare se hva som skjer. Jeg er en litt sånn free spirit, avslutter hun.