Mandag 10. oktober er verdensdagen for psykisk helse. I den anledning arrangerte skolehelsetjenesten i kommunen og elevlos ved Hoppern skole «speedfriending» for hele 8.trinnet på skolen.

– Jeg synes det er et superviktig tema. For det er mange ungdommer som sliter med å ha noen å prate med, viser forskning, sier rektor Kristin Borge Jensen ved Hoppern skole til Moss Avis.

Mandag formiddag gikk engasjerte elever i gang med å komme hverandre nærmere. «Speedfriendingen» foregikk parvis der de fikk tre spørsmål lest opp, og som de skulle prate rundt i to minutter, før elevene rullerte og dannet et nytt par.

Spørsmål som «hva er den perfekte dagen for deg», «hva setter du mest pris på i et vennskap» og «om noen du kunne spist middag med hvem som helst i hele verden, hvem ville du valgt», var blant de mange spørsmålene parene snakket om.

Totalt er det 434 elever på ungdomsskolen som er lokalisert på Jeløya. 150 av disse tilhører 8.trinn, som bare har hatt et par måneder på skolen etter skolestart i august.

– Det heter jo «løft blikket». Når man møter hverandre i gangen, så handler det om å se hverandre. Med å ha fokus på det, kan vi kanskje få noen til å omfavne noen flere, sier Borge Jensen.

Les også: Kjersti (61) brast i gråt: – Jeg vil saksøke ham for det han har gjort, men jeg har ikke råd

– Veldig bra

Sponsede hveteboller fra Råde bakeri og frukt fra Coop og Bunnpris ble servert og arrangementet ble en suksess. Elevrådsrepresentanten Elise Haug er veldig fornøyd etter å ha gjennomført arrangementet, som varte en drøy halvtime.

– Det har vært veldig gøy. Det var ikke så kleint som jeg trodde det skulle være, sier Haug, før hun legger til:

– Jeg synes det var spennende å bli kjent med folk jeg ikke har kjent fra før av. Det er viktig å få snakket med andre, sier hun.


Hun får støtte av medelev og elevrådskollega Lykke Lise Aubert Prangerød.

– Det er veldig bra. Det er ikke alle som kjenner like mange som noen gjør, så for dem er det veldig fint, sier Prangerød.

Stor fokus

Rektor Borge Jensen forteller at skolen har et stort fokus på psykisk helse gjennom hele året.

– Det er mye psykisk uhelse, for å si det sånn. Det føler jeg vi tar alvorlig. Vi jobber mye med dette i løpet av året, som for eksempel med skolefravær, sier hun.

Rektoren håper elevene får noe godt ut av «speedfriendingen» .

– Hvis denne dagen kan bli brukt til å hjelpe noen, så synes jeg det er veldig fint, understeker hun.

Med pandemi og nedstengning de siste par årene har mandagens tema, «løft blikket» vært noe skolen har blitt godt vant med.

– Vi har hele tiden vært veldig opptatt av å se elevene. Så da vi hadde Teams-undervisning under pandemien, fokuserte vi på at kameraet skulle være på, slik at elevene så hverandre. Og de elevene som ikke logget seg på, tok vi kontakt med og fulgte opp.

Mandag var første gang «speedfriending» ble arrangert av skolehelsetjenesten i Moss.

Ser utfordringer

På nasjonalt plan oppleves det et stort trykk på ungdom som har utfordringer, forteller avdelingsleder Tove-Anita Ødegaard ved skolehelsetjenesten i Moss kommune overfor Moss Avis.

– Men vi ser at i mosseregionen og i det gamle Østfold ligger vi litt dårligere an enn landsgjennomsnittet. Vi ser enda ikke ringvirkningene av pandemien, men vi aner at det er noen flere utfordringer, sier Ødegaard.

Ødegaard fremhever mandagens fokusområde som et viktig tema.

– Det er et fokus på alle skoler i Moss i dag, forteller Ødegaard, før hun legger til:

– Vårt mål er at vi skal nå ut til mange med informasjon og opplæring om hva psykisk helse er. Vi skal helst være der i forkant av at noe skjer.

Ifølge avdelingslederen har kommunen en rekke tiltak for å bistå barn og unge med eventuelle psykiske utfordringer.

– Ett eksempel er samskapingsavdelingen i kommunen som har satt i gang ungdomsklubber. Ungdom har behov for fellesskap. I tillegg har Kirkens bymisjon flere tiltak for ungdom, opplyser Ødegaard.

Moss kommune har tiltaket «Rask psykisk helsehjelp», som er en tjeneste for voksne, hvor de som ha behov kan ta kontakt. Ødegaard innrømmer at det er en svikt at det ikke eksisterer et likestilt tilbud for ungdom.

– Vi skulle gjerne også hatt det bindeleddet for barn og unge under 18 år, men vi jobber aktivt med å det få til. Samtidig er det planlagt et møte med folkehelsekoordinator for å se hva vi kan gjøre videre, sier hun, og legger til:

– Vi ønsker «drop-in»-tilbud der ungdom kan komme å få tatt opp det de føler behov for.

Trenger du noen å snakke med?

Hjelpetelefoner:

  • Mental Helse: 116 123 (døgnåpen linje)
  • Chat: sidetmedord.no (bemannet på kvelden mandag og onsdag, og på formiddagen tirsdag, onsdag og torsdag)
  • Kirkens SOS: 22 40 00 40 (døgnåpen linje)
  • Chat: www.soschat.no (er bemannet på kveldstid i ukedagene)
  • Røde Kors: 800 33 32
  • Samme telefonnummer går til Kors på halsen, for deg under 18 år
  • Chat: korspahalsen.no (bemannet fra formiddagen og utover hver kveld i ukedagene)
  • LEVE: 22 36 17 00 eller pr mail til post@leve.no