Gå til sidens hovedinnhold

Åtte nye hunder meldt syke – En død opplyser Mattilsynet

Artikkelen er over 2 år gammel

Torsdag har det kommet meldinger fra Mattilsynet om åtte nye hunder med lignende symptomer på sykdommen som herjer. En av disse hundene skal være død. Ingen av de nye tilfellene er fra Østfold.

Mattilsynet melder at de siden onsdag har mottatt meldinger om åtte nye hunder med lignende symptomer på sykdommen som herjer. En av disse hundene har dødd.

Tilfellene er fra Buskerud, Vestfold, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark. Det skriver Veterinærinstituttet torsdag i en statusoppdatering på sine nettsider.

Det er altså ikke meldt om nye tilfeller i Østfold, og ingen av klinikkene til Anicura i Moss hadde onsdag fått inn noen alvorlige tilfeller av hunder med sykdommen.

Les også

Mystisk hundesykdom: - Denne gangen kan det være snakk om en mer alvorlig form

Veterinærinstituttet melder at det så langt ikke er noen fellestrekk mellom tilfellene av de syke hundene med hensyn til alder, rase, fôring, kontakt med andre hunder, turområder eller lignende.

Blodig tarmbetennelse

Veterinærinstituttet har torsdag obdusert to døde hunder. Alle de nå til sammen tolv obduserte hundene viser samme tegn på blodig tarmbetennelse.

Det vil bli noen nye obduksjoner i morgen, og også neste uke om det kommer flere tilfeller.

Veterinærinstituttet har funnet bakteriene Providencia alcalifaciens i ni av de ti obduserte hundene hvor bakteriologisktest er klart. De fortsetter nå sine undersøkelser av om denne bakterien kan forårsake sykdom av denne karakter og i så fall hvordan den kan gi sykdom.

Det er forventet delvis til helgen og delvis ut i neste uke å få svar på andre typer laboratorieundersøkelser.

Sammen med Veterinærinstituttet går Mattilsynet går aktivt ut med NMBU Veterinærhøgskolen og veterinærklinikker for å innhente informasjon om sykdomstilfeller, og jobber hardt for å finne mulige fellestrekk eller forbindelser mellom tilfellene.

Det er kommet inn nær 100 svar fra veterinærer på spørreskjemaet utarbeidet av Mattilsynet, Veterinærinstituttet og NMBU Veterinærhøgskolen.

Mindre smittsom

Det meldes også om noen gode nyheter i forbindelse med den mystiske hundesykdommen.

I de fleste tilfeller der det bor flere hunder i samme dyrehold er bare en hund som er blitt syk. Dette kan tyde på at en eventuell sykdom ikke er veldig smittsom mellom hunder, påpekes det fra Veterinærinstituttet.

Av 60 hunder, som var innrapportert på spørreskjema og som har vært alvorlig syke, er 46 allerede blitt friske igjen. Dette indikerer at de fleste hundene blir friske melder de videre.

Veterinærinstituttet gjør også undersøkelser som forhåpentligvis kan si noe om det er et utbrudd, flere utbrudd eller en serie av enkelttilfeller. Svar på dette er ventet til helgen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.