Gå til sidens hovedinnhold

Barnehagestart og tilvenning for «korona-kullene»: – Gått overraskende bra

Barnehagebarn-kullet som starter denne høsten, kjenner nesten bare til en hverdag med korona og tiltak. Det er barnehager oppmerksomme på.

For abonnenter

– Dette har gått overraskende bra og det er kjempefint at det ikke har vært så prekært som vi kanskje forventet, sier Eirin Tobiassen.

Hun er bestyrer i Trollskogen naturbarnehage på Jeløy i Moss, og denne høsten har 13 nye barnehagebarn startet hos dem.

Det som derimot er unikt med årets kull, er at livet så langt har vært samtidig som en pågående koronapandemi. Det har vært strenge tiltak, perioder med lite sosialisering og mye tid hjemme.

Enkelte mener derfor at nettopp disse barnene vil måtte trenge lengre tid på tilvenning rundt barnehagestart. Det har også barnehagene i Moss kommune vært forberedt på.

– For fire år siden gjorde vi endring i tilvenningen med fokus på en lengre periode. Det har vi videreført samtidig som vi har snakket med foreldrene før barnehagestart, og at de har sosialisert barna når de kan.

(Saken fortsetter under bildet)

– Sosialisering har til tider vært vanskelig, men nå har det løsnet mer og besteforeldre er fullvaksinerte. Kanskje foreldre har vært mer bevisste på det også, sier Tobiassen til Moss Avis.

Les også

Hos Ellen og Roger får man en annen barnehageopplevelse, men det blir stadig færre: – Får en unik kontakt

– Avgjørende å investere tid

Dermed opplever barnehagestyreren på Jeløy at tilvenningen i år har gått like godt som tidligere. Dette kombinert med forarbeid, gjerne mer enn én uke på å bli kjent og besøksdager, tror Tobiassen er bakgrunnen til den gode starten.

– Det er avgjørende å investere tid på tilvenningsfasen og vårt viktigste fokus er å skape trygghet for både barn og foreldre gjennom gode relasjoner, samt ha en god dialog og informasjonsmøter.

– Vår opplevelse er at dette har gått veldig fint, og det er ikke sånn at vi merker at kullet nå er noe mer skeptiske enn tidligere.

Les også

Nå har SFO fått egen rammeplan – skal sikre sunn mat og aktivitet: – Blir en helt annen kvalitet

Linda Lyby, barnehagestyrer i Røysåsen barnehage på Verket i Moss, forteller at de startet tilvenningen for de sju nye barna tirsdag denne uken. Heller ikke de merker noen forskjell sammenlignet med tidligere barnehage-kull.

– Ut ifra dialog med foreldre, er det satt ord på at det har vært mye tid med kjernefamilien og mindre sosialt, men tilvenningen har gått som den pleier. Samtidig er det alltid litt personavhengig fra barn til barn og hvordan tilvenningen går, poengterer hun.

– Vi tilrettelegger for mer tid og anbefaler foreldre om å ha lenger tilvenning om familien har mulighet til det. Vi er opptatte av trygghet og at barna etablerer gode relasjoner til nye voksne og barn.

Ikke samme sosiale rammer

Ellen Pedersen, enhetsleder barnehage i Moss kommune, sier til lokalavisen at de denne høsten er innstilt og forberedt på å bruke lengre tid enn ellers på at barnehagebarna skal bli trygge og godt kjent.

– Barnehagesektoren er oppmerksom på barn som ikke har hatt det samme sosiale livet som kullene før dem. Det er viktig med god tilvenning, en rolig tid med trygge rammer og at faste voksne tar seg tid til å snakke med både foresatte og barn.

Les også

Nå kan Ava (11) og mosseskoleelver hurtigtestes: – Det kiler bare litt i nesa

Les også

Ea (6) og andre spente elevers første skoledag: – Gleder meg til å lære å lese

Les også

I fjor ble barnehagen «fredet» – fremtiden fortsatt usikker: – Trist at barna kan bli fratatt muligheten

Les også

Flere barnehager i Moss har ventelister, men over Kanalbrua er status noe annet

Kommentarer til denne saken