Mange opplever et stort press på økonomien nå. Da kan det være fristende å ha så lave felleskostnader som mulig, men det kan gi stort etterslep på nødvendige utbedringer. Det sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind som er forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB i en pressemelding.

Hofstad-Nielsen frykter at flere i borettslag og sameier setter vedlikeholdet på vent, fordi det er andre utgifter som prioriteres på kort sikt. I tillegg til høy prisvekst på strøm, er også mat, møbler, biler og husleie blitt dyrere siste tiden.

– I verste fall kan det ende med en kjemperegning som beboerne ikke har råd til, sier skadeforebyggeren.

Uenige

Fremtind opplever flere tilfeller årlig der borettslag og sameier utsetter vedlikehold, selv etter sterke anbefalinger fra fagfolk. Det kan være gamle rør som burde skiftes ut eller tak som trenger pleie. I noen saker oppstår det uenigheter mellom styret og de øvrige beboerne.

– Det hviler et stort ansvar på styremedlemmene, som skal vurdere og ta viktige avgjørelser når det kommer til vedlikehold. Noen ganger kan det være lurt å søke råd hos profesjonelle, for å unngå dårlige beslutninger som får store konsekvenser for mange, tipser Hofstad-Nielsen.

Lurt med en plan

Små grep kan være nok for å tåle litt høyere fellesutgifter, mener forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1, som anbefaler folk å lage budsjett og en spareplan.

– Få oversikt over hva du bruker penger på. Da er det mye lettere å finne ut hva du kan kutte ned på og hva du kan kutte ut. Mange gjør grep i sin privatøkonomi nå for å håndtere dyrtid og renteøkningene. Gjør de nødvendige grepene nå og prøv å ha litt penger i reserve, det kommer godt med fremover, anbefaler Gundersen.

Det får støtte fra skadeforebygger Hofstad-Nielsen.

– Det er lurt å sette opp en langsiktig vedlikeholdsplan i samarbeid med fagfolk. Jo før du tar tak i forhold som må utbedres, desto lavere blir skadeomfanget og kostnadene på sikt, avslutter hun