[Sarpsborg Arbeiderblad] Ann Helen Lomsdalen, leder på Overgrepsmottaket i Østfold, er bekymret for årets julebordsesong.

– Vi ser en stor økning i antall personer som kommer til oss i år. I år blir den første julebordsesongen uten restriksjoner etter at pandemien brøt ut, og det er mange unge som ikke har vært utpå mens samfunnet er helt åpnet, sier hun.

Økning i pasienter

Overgrepsmottaket i Østfold har hatt en økning i antall pasienter i år fra i fjor. Så langt i år har de hatt 114 pasienter. På samme tid i fjor var antallet pasienter 83.

– Og det er fortsatt to måneder igjen av år 2022. Vi har aldri hatt så mange pasienter som nå. Vi er spent på hva denne julebordsesongen bringer nå som samfunnet er helt åpent igjen. Det bekymrer meg, sier Lomsdalen.

Derfor mener hun det er lurt å ta noen forholdsregler – både for unge, for foreldrene, og for de som skal på julebord med jobben.

– Som ung vet man gjerne ikke hvor mye alkohol man tåler fra gang til gang. Vi vet hvordan det er å være ung og sårbar. Det er flott når gutter tar ansvar og passer på de rundt seg på fest. Hvis man ser en jente som er overstadig beruset, er det fint at man passer på dem, og vi ser at mange gutter er årvåkne. De kan kanskje stoppe at det skjer noe.

– Det er også forferdelig for en gutt å skjønne at han har blitt en overgriper der han ikke forstår at han har gjort noe straffbart. Det er viktig å få et samtykke før sex. Om jenta gir fra seg noen lyder, betyr ikke det at hun har gitt et samtykke. Sovevoldtekter er like alvorlige som andre voldtekter.

Naive foreldre

Lederen på overgrepsmottaket sier det også er viktig at foreldre er obs på dette.

– Når man er ung, føler man seg usårbar og tenker at «det skjer ikke meg». Det er viktig at foreldre også tenker over dette, og at de sier til ungdommen sin at de kan ringe dem hvis det skjer noe eller hvis ungdommen trenger å komme seg hjem. Det er bedre å måtte hente ungdommen sin på byen enn å få hjem en unge som har blitt utsatt for overgrep, for å sette det på spissen. Så får man heller ta «problemet» med alkohol i etterkant.

Lomsdalen forteller at hun ser mange naive foreldre.

– Det er litt «flink gutt»- og «flink jente»-syndrom blant ungdommene. Foreldrene ser på barna sine som pliktoppfyllende ungdommer som ikke kan gjøre noe gærent. Man skal ikke tro det verste om barna sine, men hvis man er litt på tilbudssiden med at barna kan ringe hvis det skjer noe når de er på fest eller på byen, kan det forebygge fæle hendelser.

Her er Lomsdalens tips til forholdsregler for unge:

  • Ha en backup-plan.
  • Ring til noen, enten foreldre eller andre, hvis du vil hjem.
  • Ikke gå alene hjem fra fest på nattetid, spesielt i helger.

Julebord med jobben

Lomsdalen oppfordrer også alle som skal på julebord i jobbsammenheng å ha en backup-plan og å ta noen forholdsregler.

– Vi har folk som har vært på jobbtur og som har havnet på feil rom. Skjer det noe i jobbsammenheng, er det supervanskelig etterpå. Bare å tenke gjennom dette på forhånd, er lurt, sier hun.

Her er Lomsdalens råd til deg som skal på julebord med jobben:

  • Du kan avtale at noen henter deg før du eventuelt sovner på fest.
  • Ha en backup-plan.
  • Ring noen hvis du vil hjem eller bort fra der du er.

– Vi vil ikke skremme folk, og vi vil ikke at folk ikke skal gå ut. Vi ønsker bare at folk skal tenke over hvor mye man drikker og ta noen forholdsregler, sier hun.

Store mørketall

Lomsdalen håper økningen i antall personer som har oppsøkt mottaket, skyldes en bevisstgjøring om at tilbudet finnes, og ikke en faktisk økning i antall overgrep i Østfold og Vestby.

Samtidig er det kun 10–12 prosent av de som har blitt utsatt for overgrep søker hjelp, opplyser Lomsdalen. Kun 50 prosent av disse igjen, anmelder forholdet.

– Hvis man går ut fra disse tallene, betyr det at det faktiske tallet som har blitt utsatt for overgrep kan være så høyt som 1.100-1.200 personer i Østfold i år fram til nå. Det er store mørketall, sier Lomsdalen.

Hvis man trenger hjelp, kan man ringe mottakets beredskapstelefon på telefon: 47462100.

Det er en gratis akuttjeneste og de ansatte har taushetsplikt. Overgrepsmottaket har åpent hele døgnet.