(Nettavisen): I år har det svidd i lommeboka for bilister som skal fylle tanken. Onsdag nådde de veiledende prisene sitt høyeste nivå noensinne, den andre rekorden på tre dager.

Ifølge listeprisene til Norges største bensinstasjonkjede, Circle K, koster det nå hele 17,52 kroner per liter med 95 blyfri. Det er en oppgang på ti øre fra prisen på mandag, som også var rekord.

– Det er en økning i våre innkjøpspriser som gir ny rekord. Årsaken er et stramt marked for bensin i Europa. Etterspørslene er større enn tilbudet og det presser opp innkjøpsprisen, sier Knut Hansen, pressetalsmann for Circle K i Norge, til Nettavisen Økonomi.

Høyere etterspørsel enn tilbud

Listeprisen er den maksimale prisen en bensinstasjon kan ta for bensinen eksklusiv transportkostnader. Pumpeprisen, altså prisen du som forbruker betaler, kan dermed være noe lavere.

Circle K forklarer økningen i bensinprisen med økte innkjøpspriser for selskapet.

En del raffinerier i Europa har ikke vært i produksjon. Det kan være én av grunnene, oppgir Circle K.

– Samtidig har tilgangen på råolje på endel andre raffinerier har ført til mindre produksjon andre steder. Vi nærmer oss dessuten «driving season» i USA, og det betyr at etterspørsel derfra stiger, sier Hansen.

Han understreker at selskapet følger markedet fra dag til dag.

– Kommer det nedgang i kostnaden ved innkjøp av bensin, så blir det også nedgang i våre veiledende priser. Vi må forholde oss til markedet, sier han.

Den siste tiden har også oljeprisen steget, og onsdag ligger den rett under 72 dollar fatet. Den norske kronen har også svekket seg, noe som fører til at det trengs flere kroner for å kjøpe olje.

Ti prosent

Circle K-talsmannen sier at bensinstasjonskjeden kun har kontroll over 10 prosent av prisen på pumpene.

– Vi har ikke kontroll over 90 prosent av prisen. 60 prosent er avgifter og 30 prosent er prisen vi betaler til leverandørene. Det er dyrt i andre land også, også land med mye lavere inntektsnivå enn Norge, sier Hansen.