– Nå har vi hatt stabilt tørt vær med mye vind over lengre tid. Med stigende temperatur og lite eller ingen nedbør i sikte, så øker faren for gress-, lyng- og skogbranner i distriktet, sier avdelingsleder Harald Urstad i landbruksforvaltningen.

I dag kom Moss kommune med en rekke anbefalinger i forbindelse med farevarsel om skogbrannfare i mossedistriktet.

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for skogbrannfare som gjelder for deler av Agder og Østlandet. Varselet vil gjelde fram til det kommet betydelig med nedbør, noe som trolig ikke vil skje på en stund, fortalte Meteorologisk institutt til Moss Avis mandag.

Ta med pølser på termos

– Vi ber på det sterkeste at man dropper all bruk av åpne flammer. Lag matpakke hjemme, eller ta med pølser på termos, oppfordrer Urstad.

Det er et generelt bålforbud på sommeren, men det åpner egentlig opp for at det for eksempel er lov å grille på stranden eller på på tilrettelagte grill- og bålplasser som er godkjent av kommunen. Men selv det siste bør man la være nå, skriver kommunen på sine nettsider.

Søndag måtte brannvesenet rykke ut til tre mindre branner i Son, Vansjø og Jeløy:

– Vi ber dere om å være ekstremt varsomme. Med de vær- og vindforholdene som vi har nå så kan selv den minst gnist eskalere til en storbrann veldig raskt, sier varabrannsjef Mette Kaspersen i Mosseregionen interkommunale brann og redning til kommunen.

Hun legger til at det er den som fyrer bål som har ansvaret for at det gjøres under trygge forhold uten at det er fare for spredning.

– Men nå er det så ekstremt tørt at man bør la være – uansett, legger varabrannsjefen ettertrykkelig til.

LES OGSÅ: Brannvesenet advarer: – Stor fare