Bilferie med takboks kan være farlig

Skal du på bilferie i sommer bør du la være å bruke takboksen til oppbevaring av bagasje.

Skal du på bilferie i sommer bør du la være å bruke takboksen til oppbevaring av bagasje. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Mandag starter fellesferien, og mange tusen nordmenn vil legge ut på bilferie, gjerne til utlandet. Norske bilister elsker skiboksen om vinteren, men på bilferie i sommer bør du finne plass til all bagasje i bilen. Forsikringsselskap frykter ulykker som følge av overfylte takbokser.

DEL

– Hvert år har vi mange skader der takbokser enten har vært feilmontert, overfylt eller rett og slett ikke har vært lukket godt nok igjen. Av erfaring vet vi at mange velger å bruke takboksen også når de drar på bilferie om sommeren, noe vi fraråder sterkt, sier Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Kan være livsfarlig

I en NAF-test av takbokser for tre år siden ga flere av takboksene etter i en kollisjon i kun 40 km/t, der vekten av lasten var fra 50 til 75 kilo. Bråbremser man i stor fart, vil det kunne få alvorlige konsekvenser hvis lasten i takboksen ikke er skikkelig sikret.

– Tar du likevel i bruk takboks på bilferie i sommer, bør du pakke myke ting som ikke inneholder noen skarpe, tunge eller harde gjenstander. Klær, håndduker og soveposer kan pakkes i poser som stroppes fast i gulvet inne i selve takboksen. Det er viktig å sikre alt slik at ingenting kommer som et prosjektil ut av boksen under en kraftig oppbremsing eller sammenstøt. Og husk å låse lokket skikkelig, sier han.

Har fartsbegrensning

Når en bil blir påmontert takboks, endres bilens kjøreegenskaper. Bilferie i utlandet kan gjerne medføre kjøring på motorvei med høy hastighet. Det kan være fristende å kjøre i 130 km/t, men har du takboks bør, du ligge i høyrefila og ta det rolig.

– En overlesset takboks kan endre bilens kjøreegenskaper mye og skape farlige situasjoner. Last på taket flytter bilens tyngdepunkt, så en bør alltid kjøre varsomt og lære seg bilens kjøreegenskaper i fart med takboks. De fleste takbokser har dessuten en fartsbegrensning på rundt 130 km/t og det er ikke uten grunn, sier Setnes.

Fleskfylt takboks             

Det er gjerne barnefamilier som tyr til takboks for å få alt med seg på bilferien. Et hundebur og en barnevogn fyller fort opp bagasjerommet sammen med feriebagasje. Selv om takboksen har et stort volum, er kapasiteten ofte begrenset til 50–70 kilo. På vei hjem i stappfull bil kan fort billigvarene havne i takboksen.

– Mange nordmenn handler billige matvarer i utlandet, men en takboks full av billig flesk som blåser av taket på motorveien kan være livsfarlig. Selv lette gjenstander kan bli dødelige prosjektiler. Å kjøre med usikret last i en takboks kan få alvorlige konsekvenser sier han.

– Mange ulykker kunne vært unngått

Før man legger ut på bilferie med bilen full av folk og bagasje bør man gå nøye over hvor ting er plassert. Pakk de tyngste tingene nederst og fremst i bagasjerommet, sikre løse gjenstander og tenk over hva som vil skje i kupeen ved et sammenstøt.

– Mange ulykker kunne vært unngått dersom bilen var lastet bedre. Det gjelder for takbokser også. De siste årene har vi imidlertid sett en bedring og holdningsendring når det gjelder pakking av bagasje og sikring i bil. Dette er en trend vi håper fortsetter, og at vi unngår alvorlige ulykker hvor pakking av bilen er en utløsende årsak på veien i sommer, sier Setnes.

Slik sikrer du takboksen:

  • Følg monteringsanvisningen og vektbegrensningene.
  • Sjekk at festeanordningene ikke har skader eller rust som svekker innfestingen. 
  • Ikke fyll mer i boksen enn angitt fra produsenten, det gjelder også total vekt.
  • Sørg for at alle gjenstandene er veldig godt sikret i takboksens gulv.
  • Lær deg hvordan takboksen påvirker bilens kjøreegenskaper.
  • Ikke kjør fortere enn boksen er konstruert for å tåle.
  • Husk at vind forsterker kraften takboksen utsettes for under kjøring.

Artikkeltags