Gå til sidens hovedinnhold

Bjerketvedt blir tema i NFFs etiske komité

Artikkelen er over 1 år gammel

Mossingen og generalsekretær i Norges Fotballforbund, Pål Bjerketvedt, har vært i hardt vær siden han ble blåst som anonym kilde i en artikkel i fotballbladet Josimar i slutten av mai. Torsdag blir Bjerketvedt tema når NFFs etiske komité møtes.

For ifølge Aftenposten er det internt i NFFs administrasjon sterk misnøye med at toppsjefen bidro som anonym kilde i en sak der fotballbladet retter sterk kritikk mot en NFF-ansatt.

– Jeg er fortsatt opprørt over at et seriøst medium blåser en kilde, men jeg erkjenner også at det var ugreit å trekke frem ansattinformasjon uansett samtaleform eller intensjon. Det har jeg beklaget til den det gjelder (Erik Loe), ansatte og forbundsstyret. Både skriftlig på intranett i forrige uke, og på et møte i dag, sa Bjerketvedt til VG 12. juni.

Torsdag avholdes vårens første møte i NFFs etiske komité. Der må NFF-president Terje Svendsen orientere om saken som har skapt store medieoverskrifter og uro blant de ansatte i NFF-administrasjonen.

Blåst som anonym kilde

Det var i slutten av mai Pål Bjerketvedt ble blåst som anonym kilde av tidsskriftet Josimar og redaktør Håvard Melnæs.

I 2019 ga bladet ut en spesialutgave med fokus på kvinnefotballen i Norge. En av sakene omtalte et møte mellom Obos-sjef Daniel Kjørberg Siraj og daværende markedssjef i NFF, Erik Loe, tilbake i 2017. Ifølge Siraj tilbød Obos flere millioner kroner i året for å sponse kvinnefotballen. Svaret til markedssjefen skal da ha vært at fotballen på kvinnesiden i Norge ikke var kommersielt interessant nok.

Dette hadde magasinet fått bekreftet av anonyme kilder.

I etterkant av artikkelen valgte NFF å klage inn denne artikkelen, samt en annen, til Pressens Faglige Utvalg. Klagen var signert generalsekretær Pål Bjerketvedt, og gikk blant annet ut på manglende kontroll av opplysningen. Loe selv har uttalt at han mener gjengivelsen av møtet med Obos-sjefen var usann, og at forståelsen av møtet ikke var korrekt.

I sitt tilsvar valgte Josimar-redaktør Håvard Melnæs og blåse den anonyme kilden som de mente hadde bekreftet påstanden: Pål Bjerketvedt.

«Grunnen til at vi navngir Pål Bjerketvedt er at han har klaget oss inn for PFU for å bruke informasjonen han ga oss. Tenk litt over det: Norsk fotballs mektigste mann gir oss opplysninger under kildevern, og etterpå klager han oss inn for PFU for å ikke ha dekning for opplysningene. Hvem gjør slik? Dette er uredelig oppførsel fra en av norsk idretts mektigste menn», skrev Melnæs i sitt tilsvar.

LES OGSÅ:

Les også

Lover å gi alt, alt for Norge

En personalsak som hører hjemme i styret

Mina Gerhardsen er leder for NFFs etiske komité. I en SMS til Aftenposten skriver hun at deres oppgave «er å gi råd til styret. På møtene har vi vanligvis en gjennomgang av aktuelle saker, så diskusjonen i kjølvannet av Josimar-saken står på sakskartet. Da vil vi få en orientering fra presidenten og ut fra denne vurdere om vi har innspill eller råd å gi».

Fotballpresident Terje Svendsen uttalte tidlig at mossingen hadde styrets tillit. Han påpeker også at framtiden til Bjerketvedt ikke avgjøres i torsdagens møte i den etiske komité.

«Generalsekretæren er ansatt av og rapporterer til styret, det vil si at en personalsak først og fremst hører hjemme i styret», skriver Svendsen i en tekstmelding til avisen.

Det skal nå foregå samtaler mellom Pål Bjerketvedt og representanter for de ansatte.

«NFF har ingen fagforening sentralt og har derfor etablert et ansattråd som et rådgivende organ for å styrke dialogen mellom ledelsen og ansatte. I denne saken vet jeg det er en dialog mellom ansattrådet og generalsekretæren», skriver Svendsen.

– Dette er en sak som går internt i NFF, og det vil bli flere møter og diskusjoner fremover. Jeg opplever at vi har en god og konstruktiv dialog, både med ansattrådet, forbundsstyret og Erik Loe selv. Det vil fortsette i neste uke, sa Bjerketvedt til VG før helgen.

Kommentarer til denne saken