Gå til sidens hovedinnhold

Black Friday – noen refleksjoner

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå – når Black Friday er overstått, er det kanskje en fin anledning til å dvele litt rundt dette fenomen og hvordan det har utviklet seg.

Black Friday har sin opprinnelse fra USA, som en handelsdag første fredag etter Thanksgiving Day (høsttakkefest i Norge). Opprinnelig var dette dagen, da man kunne starte julehandelen med noen gode tilbud (med andre ord – kjøpe noe som man allikevel skulle kjøpe i julegave til noen, nå til sterkt nedsatt pris).

I utvikling

Nå er ikke høsttakkefest noen stor tradisjon i Norge, men du verden som Black Friday har utviklet seg! Nå er det ikke bare Black Friday, men Black Weekend, Black Week og tilmed Black Month (alt på engelsk selvsagt ...). Handelsstanden har mao. kronede dager i disse tider ... Det som i utgangspunktet var ment å skulle være EN handelsdag, som start på julehandelen, har altså utviklet seg til en handels- og kjøpsjippo uten sidestykke, der vi utstiller våre materielle behov på en måte så det er nesten blitt usympatisk.

Les også: Black Friday ble dagen nordmenn kjøpte ting vi ikke hadde råd til på kreditt: – Det er skremmende å se hvor lett det har blitt å ta med seg ting hjem som man ikke har råd til

Vi lever i ett av verdens rikeste land, der vi stort sett har alt vi trenger og mere til. Vi blir med andre ord ansporet til å kjøpe enda mere – enten vi trenger det eller ikke – bare fordi det er tilbud på det. Det vil si – er det virkelig så gode tilbud og sterkt rabatterte priser? Vi leser om forretninger som setter opp prisene 40–50 i forkant, og så gir de deg 40 prosent «rabatt». Ikke noen spesielt god handel dette .............. Og ikke bare varer er på «tilbud» i forbindelse med Black Friday / Black Weekend / Black Week / Black Month – i dag kunne vi lese i avisen om en eiendomsmegler som tilbød Black Friday tilbud på eiendomshandel nå. Well – hvis far i utgangspunktet hadde tenkt å kjøpe en leilighet til mor til jul, så kanskje ikke så dumt, men det var vel ikke det som var tanken bak dette «tilbud».

Les også: Connie (24) i DNT Ung Vansjø: Vil heller ha Grønn Fredag enn Black Friday

Salg

Det virker nesten som handelsstanden i disse dager er livredde for å miste noe salg til konkurrentene, og forsøker å overgå hverandre i pristilbud og ikke minst dets varighet. Det virker jo nesten komisk dette. Kommer det så overhodet noe godt ut av denne kjøpsjippo? Tjaa ..... – hvis man for eks kjøper en julegave til halv pris (hvis det virkelig er halv pris), som man allikevel skulle kjøpe, så er det vel ok. Men lur meg – det er ytterst få kjøp i disse dager, som kommer inn under denne kategorien. Så å si alt som blir kjøpt under disse «tilbud» er ting som vi kjøper kun fordi vi tror at det er billig, og ikke fordi vi virkelig trenger det. Hvem tjener så på dette? Jo, produsentene som stort sett befinner seg i Asia samt logistikkvirksomhetene som bringer varene derfra og hit. Kanskje forretningen tjener litt, men det kan jo ikke være mye, hvis avslagene er så store som de sier ... Media – dvs. aviser og magasiner – har selvsagt kronede dager i form av annonser osv.

Klima

Det er stor fokus på klima og klimakrise nå. En av de største årsakene til mye av klimakrisen er nettopp overforbruk i den rike del av verden, og alt det dette fører med seg. Noe av de beste bidrag hver og en av oss kan gi til klimakrisen, er nettopp å forbruke mindre (og reise mindre), så kanskje vi burde stoppe opp av og til å tenke på om vi virkelig trenger å kjøpe ditt og datt, om vi kan klare oss med det vi har, eller enda bedre – om vi kan kjøpe noe «kortreist» (men som kanskje er litt dyrere). Mens jeg skriver dette – så kommer Ole Paus' vise, som sier «vi har alt i dette landet, det er også alt vi har ...... « i mine tanker. Så «fattige» behøver vi vel ikke å bli i disse materielle velstandstider ........?

Kommentarer til denne saken