Gå til sidens hovedinnhold

– Blir ikke sint hvert år

Det var jubilantens oldefar, Jeremias, som brakte Weel-navnet til Råde. – Jeg tror slekten har vært gårdbrukere så langt tilbake som vi kjenner den, sier Harald Weel, som runder 85 år mandag 20. september.

For abonnenter

Bortsett fra perioden 1940–46 har jubilanten bodd i Råde. Hans mor døde da Harald bare var ni år gammel. Da flyttet han til sine besteforeldre på Kihl.

I 1958 giftet han seg med Ingrid Holmen, som var eneste barnet på gården Strømnes, og året etter overtok de hennes barndomshjem. Søndre Kihl, som er hans farsgård, ble senere overtatt av jubilanten og sønnen Rolf Arne.

Enorme endringer

85-åringen har opplevd enorme endringer i landbruket.

– Jeg har sett hesten forsvinne ut. Jeg har selv pløyd med hest en eneste gang. Nå går det i sju skjærs vendeplog, forteller han.

Da han og kona overtok Strømnes besto gården av 150 mål innmark. Senere har de kjøpt til Hafell og Kongsrød, hjemmet til hans mor, pluss tre Kihl-gårder. Nå består bruket av nærmere 1000 mål dyrket mark, i tillegg til 1100 mål skog.

Nå er det sønnen Rolf Arne og barnebarnet Glenn Kristoffer som eier og driver gården sammen.

– Jeg er bare med og gir en hjelpende hånd med vedhogst om vinteren og maler litt om sommeren, sier Harald.

Hvor en skal skyte

– Jeg har vært mye i skogen fra jeg var helt liten og liker meg fortsatt svært godt der. Bestefar lærte meg å jakte elg da jeg bare var barn.

– Du skal skyte på elgen der selepinnen sitter på hesten, var hans råd, før jeg satt på post alene. Det var like etter krigen, lenge før jaktkort og elgprøve var innført, smiler han.

Harald har skutt mange elger. Elgjakten hører fortsatt med til årets rytme, jegerprøven har han tatt også i år.

Jubilanten forteller at han også har hatt mye glede i Råde Skytterlag og viser oss premiene på hylla i stuen.

– Innsatsen dreier seg i hovedsak om feltskyting vinterstid. Et år ble jeg Samlagsmester, det vil si Østfoldmester.

Flere verv

For øvrig har han vært med i styret i skytterlaget og har der hatt flere verv. I Råde miniatyrskytterlag har han vært leder.

Han har også vært leder i Råde Skogeierlag i seks år og i Råde Grunneierlag noen år.

I teknisk utvalg har han sittet en periode for Senterpartiet. Tre perioder har han vært leder i styret for Bøndernes Hus.

– Jeg tilhører nok den mennesketype som har problemer med å si nei, forklarer han.

Kjemper for ny togtrasé

I 1996 var han med å starte Ørmen og Onsøyfjerdingen Vel, og har vært leder i foreningen sammenhengende siden oppstarten.

– Vi har i alle år kjempet for at den nye togtraseen bør følge den gamle toglinja, men vi har dessverre ikke fått gehør. Tenk hva vi kan spare av jord om den løsningen ble valgt, sier han.

Harald tenker ofte på fremtiden.

– Nå har vi brukt sprøytemidler i landbruket i 60–70 år. Vi ser konsekvensene, og bør forstå at det ikke er mulig å vinne over naturen, slik skaperverket er gitt oss, reflekterer han.

Ekteparet har tre barn, Else Marie, Rolf Arne og Ingeborg, som alle er gift og har gitt sine foreldre ni barnebarn. Nå er det 11. oldebarnet på vei.

– De nye generasjonene er en utrolig stor gave, sier Ingrid og Harald.

Blir ikke sint hvert år

Spørsmålet om en egenbeskrivelse overlater han til sin kjære kone:

– Harald er rolig, ærlig, rettferdig, snill, omtenksom, hjelpsom og tålmodig – og blir ikke sint hvert år, smiler Ingrid.

Kommentarer til denne saken