Neil Gaiman er på ingen måte noe kjent forfatternavn i Norge. Men den 53 år gamle engelskmannen har en lang karriere bak seg som både tegneserieforfatter av blant annet Sandman-serien, novellist og krim- og barnebokforfatter. At han også har jobbet sammen med fantasy-forfatteren Terry Pratchett kommer ikke som noen stor overraskelse etter å ha lest hans nyeste roman, «Havet i enden av veien».

En aldeles nydelig liten historie om å være syv år, maktesløs overfor den truende omverdenen og om å rømme inn i fantasiene.

Vi møter den navnløse hovedpersonen som voksen, på vei fra en begravelse, da underbevisstheten tar ham tilbake til barndommens gamle tomter. Nærmere bestemt sitt eget barndomshjem. gården til de tre kvinnene i Hempstock-familen. Tre generasjoner kvinner med overnaturelige evner på grensen til hekseri, som blant annet tar ham med til det som egentlig er en dam, men som fort blir et hav i enden av veien. Et «hav» den bokglade syvåringen trekkes mot ettersom sviket og utryggheten i hans egen familie bare blir større og større. En magisk verden hvor Hempstock-kvinnen, først og fremst den unge Lettie, både trollbinder og skremmer.

«Havet i enden av veien» er omtrent like deler oppvekstroman og fantasy. For en som har litt vansker med sistnevnte sjangeren fremstår den allikevel som en usedvanlig bittersøt og vakker liten roman hvor det usannsynlige, om ikke blir sannsynlig, så i alle fall ender opp som et troverdig element i en plaget syvårings hode.