Gå til sidens hovedinnhold

Torsdag kan du lære hvor viktig det er med komfyrvakt

Artikkelen er over 3 år gammel

Torsdag er det fullt fokus på komfyrvakter, innretningen som kan være forskjell på liv og død.

Halvparten av alle branner det rykkes ut på har en sammenheng med komfyrer, det forteller hvor viktig det er å ta dette alvorlig, sier branninspektør Lise Mette Lyshaugen ved Moss interkommunale brann og redning (MIB).

Torsdag tar de oppstilling både på Rygge storsenter og Vestby storsenter.

– Vi håper at så mange som mulig tar kontakt med oss, vi er der for å svare på spørsmål og selvfølgelig informere så mye som mulig om komfyrvakter, bekrefter MIBs Hena Ilyas.

Redder liv

I alle nye hus som bygges er det krav om å installere fastmontert komfyrvakt, det gjelder også alle som pusser opp eller bygger om kjøkkenet sitt.

VIDEO: Så fort kan det skje

– Det stemmer, men det er jo veldig mange som ikke bygger nytt hus eller pusser opp kjøkkenet. En komfyrvakt er like viktig for dem. Dette er et produkt som kan være med på å redde liv, og er en billig livsforsikring, sier Kai Hulback som er installatør i GK Elektro.

Kort fortalt så fungerer en komfyrvakt som følger:

Komfyrvakten består av to deler, én del som overvåker platetoppen for overoppheting, og én del som ligger skjult bak komfyren eller er plassert i sikringsskapet. Dersom overvåkingsdelen oppdager brannfare på platetoppen, gir komfyrvakten et varsel. Hvis ingen reagerer på alarmen, slås strømmen til komfyren av.

Alle trenger en komfyrvakt

Komfyrvakter får man kjøpt i de fleste elektronikkbutikker, i en rekke kjøkkenbutikker og nettbutikkene til for eksempel komfyrvaktleverandører og forsikringsselskaper. Noen forsikringsselskaper opererer også med rabatt på forsikringen dersom man har installert komfyrvakt.

LES OGSÅ: Rykket ut, ingen var hjemme

– Hvem er det som har størst behov for komfyrvakter?

– Alle, svarer Lyshaugen og Ilyas i kor.

– Stressede småbarnsfamilier, folk som lager nattmat etter en bytur, eldre som kanskje har begynt å glemme litt – altså, alle trenger dette. Man kan aldri være sikker på at man ikke glemmer en kjele på komfyren, og det skal i enkelte tilfeller ikke mer til før det blir en alvorlig situasjon, legger de til.

– Og dette gjelder også for alle som har induksjonstopp?

– Ja, det blir tørrkok der også. Det er jo først når man flytter kjelen av komfyren den slår seg av, svarer Hulback.

– Også er det en del branner som oppstår i forbindelse med bruk av olje på komfyren, det skjer også på komfyrer med induksjonstopper, sier Lyshaugen.

Kan få låne

MIB-duoen Lyshaugen og Ilyas har også en oppfordring til alle med eldre foreldre.

– Det beste er å installere en komfyrvakt før ulykken er ute, det kan fort være for sent. Det har man sett mange eksempler på. Følg litt ekstra med.

I flere tilfeller har man også rett til å få låne en komfyrvakt hos Hjelpemiddelsentralen.

– Ja, både når det gjelder glemsomhet og andre funksjonsnedsettelser så kan man ha krav på det. Ved å kontakte ergoterapitjenesten i den kommunen man bor i så vil man få vurdert et slikt utlån, sier Ilyas.

MIB skal ikke bare stå og forteller og svare på spørsmål førstkommende torsdag.

– Nei, vi har fått fem komfyrvakter som vi skal montere, én i hver av eierkommunene til Movar. Denne skal monteres hos personer som vi mener har et behov for en slik sikring, avslutter Lise Mette Lyshaugen.

Kommentarer til denne saken