Du lar vel ikke vaskemaskinen gå om natten?

Tilsynsingeniør Erik Hornsletten fra Infratek, reiser rundt å sjekker hvordan det står til med el-installasjonene hos folk. Her på besøk hos Odd Olav Aasvik og Nina Edina Aasvik.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Har man skjøteledninger godt plassert bak tv-benken, velger å la oppvaskmaskinen gå om natten eller lader mobiltelefonen din når du sover – ja, da bør man tenke seg om.

DEL

Hvert 20. år blir boligen din kontrollert av el-eksperter, gjennom såkalte periodiske kontroller. Da sjekkes alt fra sikringsskap til løse ledninger og kontakter.

Men det er kanskje ikke under disse kontrollene man avdekker de aller største brannfarene.

– Fra tid til annen kommer vi selvsagt over noe, men det er nok mer i det daglige man bør ta forholdsregler. Ikke bruk skjøteledninger, legg heller opp flere fastmonterte punkter på veggen. Ikke bruk oppvaskmaskin, vaskemaskin eller lad opp telefoner, pc-er eller iPader om natten eller når man ikke er hjemme. Trekk ut kontaktene til kaffetrakter og vannkoker når disse ikke brukes, sier tilsynsingeniør Erik Hornsletten hos Infratek Elsikkerhet.

VIDEO: Trykk på hovedbildet for å se video med flere gode råd.

Kontroll

– Nå som det nærmer seg jul bringes diverse julestaker og juletrebelysning fram igjen. Er det noe man bør tenke på?

– Trekk i det minste ut kontaktene om natten. Når jeg sier det under kontrollene våre, så svarer mange at de synes det er så koselig med juletre som lyser om natten og at det er hyggelig for dem som passerer. Men de som passerer sent på natten er neppe opptatt av juletrær, dessuten sover man jo selv, fortsetter Hornsletten og smiler.

Tilbake til de periodiske kontrollene. Hva avdekker dere?

– Som sagt så kommer vi over en del rart og farlig fra tid til annen, men det har blitt mye bedre hva elektrisk sikkerhet angår de siste 20 årene. Mange yngre kjøper hus som er 40–50 år gamle og renoverer hele det elektriske anlegget under oppussingsfasen, derfor har det vært en positiv utvikling, forklarer han.

Vi var med Hornsletten på en periodisk kontroll hjemme hos familien Aasvik i Elgveien.

Sikringsskap

– Jeg synes det er kjempefint at de kommer på kontroller som dette. Jeg er veldig opptatt av sikkerhet og dersom noe ikke er som det skal, så er det fint å få beskjed om det, slik at man får rettet opp, forklarer Odd Olav Aasvik.

– Huset vårt ble bygd i 1972, men vi har oppgradert mye de siste tre årene, forklarte Aasvik før tilsynsingeniøren, som alltid, startet kontrollen ved å ta en titt i sikringsskapet.

– Vi starter alltid i sikringsskapet, det er det som er hjerte i hele det elektriske anlegget. Der sjekker jeg at det ikke er noe varmegang og at det ikke er jordfeil. I tillegg går jeg over for å se om sikringene er merket riktig, at de er skrudd til og at skapet er helt. Deretter tar jeg en tur rundt i boligen for å sjekke jording, kontakter, ledninger, stikkontakter – ja, rett og slett en grundig sjekk av det elektriske rundt om i huset, sier Hornsletten.

Husk samsvarserklæring

Dersom man får anmerkninger under kontrollen skal disse utarbeides. Dersom så ikke skjer, risikerer man at strømmen kan bli stengt.

– Har du en anbefaling til de som har gamle elektriske anlegg i boligen sin, Hornsletten?


– Begynn med å oppgradere sikringsboksen, og ta deretter ting etter hvert. Det koster litt å oppgradere, men det er en grei forsikring for dem som bor der og ved et eventuelt salg i ettertid, svarer han.

– Og en annen ting, når en elektriker har utført et arbeid, så husk å få samsvarserklæring. Dette er garantien din for at arbeidet er utført slik det skal, avslutter Hornsletten.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken