Brøt opp døra til ordførerkontoret og stjal pc-en: – Inneholdt en rekke politiske dokumenter og taler

DATAMASKINER: En hel haug med datamaskiner ble natt til fredag stjålet da uvedkommende tok seg inn i rådhuset.

DATAMASKINER: En hel haug med datamaskiner ble natt til fredag stjålet da uvedkommende tok seg inn i rådhuset. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Mange bærbare datamaskiner ble stjålet da rådhuset ble utsatt for et grovt tyveri natt til fredag. Blant dem var mosseordfører Hanne Tolleruds datamaskin.

DEL

– De som har brutt seg inn i rådhuset har også brutt opp døra til mitt kontor. Datamaskinen min har blitt stjålet, sier en oppgitt Hanne Tollerud da Moss Avis møter henne fredag formiddag.

Da kommuneansatte kom på jobb som vanlig på Moss rådhus fredag morgen skjønte de tidlig at noe var galt. Nærmest hele huset var tømt for bærbare datamaskiner.

LES OGSÅ: Har sperret av formannskapssalen etter innbrudd på rådhuset

– Det var en sjokkstart på dagen å få telefonen om at noen hadde brutt seg inn i rådhuset, og saumfart alle etasjene og stjålet store mengder laptoper, sier ordføreren.

KJEDELIG: Ordfører i Moss, Hanne Tollerud, møtte Moss Avis på rådhuset etter innbruddet. Hun synes innbruddet de har blitt utsatt for er fryktelig kjedelig. - Jeg jobbet til 17.20 torsdag. Flere andre jobbet også seint. Så dette må ha skjedd på nattestid, mener Tollerud.

KJEDELIG: Ordfører i Moss, Hanne Tollerud, møtte Moss Avis på rådhuset etter innbruddet. Hun synes innbruddet de har blitt utsatt for er fryktelig kjedelig. - Jeg jobbet til 17.20 torsdag. Flere andre jobbet også seint. Så dette må ha skjedd på nattestid, mener Tollerud. Foto:

En rekke dører brutt opp

De uvedkommende – som har stjålet både ansatte og politikeres pc-er – har fjernet et vindu ved siden av døra inn til formannskapssalen på baksiden av rådhuset. Og det er slik gjerningspersonen, eller personene, har kommet seg inn.

– Min dør er brutt opp, samt alle dører inne på politisk avdeling. Alle dører som har vært låst i de tre etasjene har blitt brutt opp, sier Tollerud.

SPERREBÅND: Det er dette vinduet på baksiden av rådhuset som har blitt fjernet helt, og som tyvene skal ha tatt seg inn.

SPERREBÅND: Det er dette vinduet på baksiden av rådhuset som har blitt fjernet helt, og som tyvene skal ha tatt seg inn. Foto:

Politiet kunne fredag bekrefte at rådhuset var blitt utsatt for et omfattende tyveri.

– Tyvene har tatt seg inn i løpet av natten, og de har vært innom en del kontorer over tre etasjer, og tømt dem for laptoper, sier operasjonsleder Ronny Årstein i Øst politidistrikt.

Politiet var raskt på stedet da de ble varslet om innbruddet. Fredag ettermiddag ankom krimteknikere Moss rådhus for å undersøke åstedet.

INNBRUDD: Orfører Hanne Tollerud tok imot politiet på Moss rådhus etter at det har vært innbrudd der. Politiet sperret av formannskapssalen med sperrebånd.

INNBRUDD: Orfører Hanne Tollerud tok imot politiet på Moss rådhus etter at det har vært innbrudd der. Politiet sperret av formannskapssalen med sperrebånd. Foto:

Taler og dokumenter

Alt som lå lagret lokalt på datamaskinene som nå har blitt stjålet har forsvunnet, trolig for godt.

– Jeg hadde en del taler og politiske dokumenter som lå lagret der. Blant annet 1. mai og 17. mai talene. Heldigvis har jeg disse lagret andre steder i tillegg, så det har ikke gått tapt, sier Tollerud.

POLITI: Politiet var tidlig på plass fredag for å sikre stedet.

POLITI: Politiet var tidlig på plass fredag for å sikre stedet. Foto:

Kommunikasjonsleder i Moss kommune sier til Moss Avis at kommunens sikkerhetsavdeling følger med på om det er noen aktivitet på de frastjålne pc-ene.

– Viser det seg at det er aktivitet så vil vi se det. Vi har gode sikkerhetssystemer på våre datamaskiner, så at noe skal komme på avveie har jeg liten tro på, sier Therese Evensen.

Natt til onsdag ble rådhuset i Lier utsatt for et lignende innbrudd. Politiet beskrev det som et grovt tyveri. I Oppegård rådhus ble det natt til torsdag frastjålet 20 pc-er. Moss rådhus er nå det tredje i rekken av rådhus som har blitt utsatt for omfattende innbrudd.

Politiet forteller til Moss Avis at de ser disse innbruddene i sammenheng med hverandre.

– På bakgrunn av hvordan det ser ut på stedet, så gjør vi det. Men vi kan foreløpig ikke konkludere, sier Årstein på operasjonssentralen.

OVERVÅKNINGSKAMERA: Det er flere overvåkningskameraer ved stedet hvor gjerningspersonene skal ha tatt seg inn. Dette kamera ser ut til å filme opp, istedenfor ned.

OVERVÅKNINGSKAMERA: Det er flere overvåkningskameraer ved stedet hvor gjerningspersonene skal ha tatt seg inn. Dette kamera ser ut til å filme opp, istedenfor ned. Foto:

Får konsekvenser

Kommunen jobber nå med å få en oversikt over hvor mange datamaskiner det er snakk om.

– Det er snakk om mange pc-er, sier kommunikasjonsleder Therese Evensen.

– Får dette konsekvenser for kommunen og innbyggerne?

– Noen konsekvenser får det. Noen får ikke jobbet fordi de er avhengig av pc-ene sine. Mange av kontorene har blitt brutt opp, disse må også undersøkes av krimteknisk fredag og er avstengt, sier Evensen.

Ordfører Hanne Tollerud tror ikke dette vil ha noe å si for avviklingen av de politiske møtene som er planlagt i tiden framover, eller at innbyggerne vil merke det.

KJEDELIG: Kommunikasjonsleder i Moss kommune, Therese Evensen, sier pc-ene som har blitt stjålet har godt sikkerhetssystem. Her er hun tatt bilde av i resepsjonen i rådhuset hvor hun fredag formiddag snakket med politiet.

KJEDELIG: Kommunikasjonsleder i Moss kommune, Therese Evensen, sier pc-ene som har blitt stjålet har godt sikkerhetssystem. Her er hun tatt bilde av i resepsjonen i rådhuset hvor hun fredag formiddag snakket med politiet. Foto:

– Jeg er ikke bekymret for det. De som er avhengige av det vil få utlånt en låne-pc. Alle tjenestene som innbyggerne er kjent med vil gå som vanlig. Vi prioriterer slik at det ikke skal gå utover driften av kommunen. Vi politikere har jo nettbrett som vi bruker i møtene, sier hun.

Forholdet er anmeldt, bekrefter Evensen og Tollerud. Etter at det har blitt litt klarhet i situasjonen ønsker de å se nærmere på hvordan dette kunne skje.

– Et rådhus skal ikke være en lukket borg, men her må vi se på hva som kunne ha vært gjort annerledes sikkerhetsmessig, avslutter Tollerud.

Artikkeltags