Gå til sidens hovedinnhold

– Sett Moss på verdenskartet!

Artikkelen er over 4 år gammel

Kronikk om byjubileet i Moss, signert Kjell Taskerud.

Kronikk Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg føler at jeg har en genial, delikat og spennende - men også noe kostbar – utfordring til den nytilsatte prosjektlederen for byjubileet i Moss 2020. Trygve G. Nordby sier han ønsker å få til noe spektakulært. Noe folk vil huske i ettertid. Og det skal heller ikke stå tilbake for måten Halden, Sarpsborg og Fredrikstad henholdsvis har feiret sine 350-, 1000- og 450-årsjubileer.

Jeg mener at Moss kan komme på verdenskartet ved å bli vertsby for verden rundt-seilasen Volvo Ocean Race i 2020. Volvo Ocean Race 2017/18 startet med førsteetappe fra Alicante 22. oktober, og båtene er i skrivende stund på vei til Lisboa. De to siste etappene, etappe 10 og 11 vil gå fra Cardiff til Gøteborg og til slutt til Haag i juni neste år.

Slik jeg forstår det, foregår det akkurat i disse dager diskusjoner i arrangementsavdelingen til Volvo Ocean Race og hos hovedsponsor Volvo om neste race skal avvikles fra 2019 til 2020 eller fra 2020 til 2021. Det ser heller ikke ut til at alle vertsbyer for neste verden rundt-seilas er på plass. Dette betyr at Moss fortsatt kan komme inn som en aktuell vertsby mot slutten av seilasen 2019/20, eller i starten av seilasen 2020/21.

Jeg tenker at dette må være en ypperlig og spektakulær måte å markere og hedre den 300 år gamle sjøfartsbyen Moss på.

Moss Verft bygget fra 1870 til 1987 over 200 større båter som har seilt på alle verdens hav. Moss Verft var mossedistriktets største og viktigste arbeidsplass og fagopplæringsinstitusjon i mange tiår. Helly Hansen ble grunnlagt i Moss i 1877 av sjømannen Helly Juell Hansen, og er i dag en verdenskjent leverandør av tekstiler, sko og spesialutstyr for sport, fritid og arbeid på havet eller i fjellet. Helly Hansen har også vært hovedsponsor for Norges Seilforbund siden 2001.

Det faktum at Moss Seilforening og naboklubben Soon Seilforening har fått fram flere seilere helt i verdenstoppen er også noe en etappe av Volvo Ocean Race kan kaste glans over i anledning byjubileet.

I forhold til maritime utstyr og hjelpemidler innen navigasjon, sikkerhet, fiske og seiling er også Garmin Nordic Norway AS og Raymarine Norway betydelige leverandører på nasjonalt nivå med base i Moss og Rygge. Garmin er inne som en av sponsorene/støttespillerne på utstyrssiden i Volvo Ocean Race 2017/18.

Jeg mener at det her er et potensial for å få med flere viktige, lokale næringslivsaktører, som vil ha interesse av å få mer markedsføring, i et spleiselag som gjør at denne ideen kan la seg realisere.

Jeg mener at det både for tilskuere og utøvere i seilasen vil være en spektakulær opplevelse å se verdens raskeste, sterkeste og mest moderne konkurranseseilbåter komme fossende gjennom Larkollrenna, mellom Revlingen og Fuglevik, rundt Jeløy og inn til målgang i Mossesundet! Eller motsatt vei, dersom Moss blir vertsby i startfasen av racet. Og siden Moss og Rygge skal slås sammen, så kanskje dette også er noe Støtvig Hotel vil ha interesse av å være med på?

Kanskje Volvo lokalt, nasjonalt eller Volvo Sverige vil ha interesse av å gjøre kommersielle fremstøt overfor det norske markedet i samme slengen?

Og kanskje vil også en etappe av Volvo Ocean Race i Moss være en begivenhet som vår seilinteresserte Kong Harald vil være med å kaste glans over?

Dette vil også være en fin gest overfor Moss Seilforening, som gjennom flere år har stått fram som en av Norges aller fremste og mest vitale og veldrevne seilforeninger, både sportslig og arrangementsmessig. Jeg mener at det finnes viktige og nødvendige kontakter fra det lokale seilmiljøet og inn mot toppledelsen i Volvo Ocean Race til at dette er noe som kan la seg gjøre. Jeg kunne ha nevnt flere navn, men jeg vil ikke legge press på enkeltpersoner her.

Jeg håper det vil bli gjort et forsøk på å få det til, og for å lykkes må denne prosessen igangsettes så fort det er mulig! Selv om seiling ikke er en sport som de fleste følger med på, så er dette en verdensbegivenhet, og noe det vil bli snakket om i lang tid etterpå lokalt.

Moss og Østfold som reiselivsmål vil også ha stor nytte av et slikt arrangement i flere år framover, skulle jeg tro!

Og kan Moss som vertsby få en norsk båt til å delta i Volvo Ocean Race igjen? Hva med Aker Solutions som sponsor?

Da ønsker jeg prosjektlederen for byjubileet lykke til, og jeg gleder meg til 300-årsfeiringen, uansett!

Kommentarer til denne saken