Byjubileet lever, tross alt

Kan oppleves: I jubileumsåret 2020 går ikke alt som planlagt, men det er fortsatt mulig å nyte steder som Rygge kirke.

Kan oppleves: I jubileumsåret 2020 går ikke alt som planlagt, men det er fortsatt mulig å nyte steder som Rygge kirke. Foto:

Av
DEL

Kronikk I år feirer vi at Moss fyller 300 år, Rygge kirke fyller 900 år og Moss og Rygge er blitt én kommune. Moss2020 har invitert alle til å bidra, og lag, foreninger, institusjoner og enkeltpersoner har til de grader tatt imot denne invitasjonen. Da vi ved inngangen til 2020 presenterte jubileumsprogrammet sto rundt 250 arrangementer, tiltak og aktiviteter på plakaten - med over 100 ulike arrangører.

«Er alle forberedelsene forgjeves?» Det er mange som spør oss nå om dagen. På ingen måte! Hundrevis er allerede engasjert i jubileumsforberedelsene og vil sørge for at dette blir året vi aldri vil glemme, ikke bare på grunn av koronaepidemien, men fordi vi er stolte av Moss.

Fra første stund har jubileumskomiteen vært opptatt av at vi må bruke jubileumsåret til å skape varige verdier. Vi har allerede rukket å ha noen fine opplevelser sammen – som nyttårsfeiringen på Kirketorget, fakkeltoget fra Rygge til Moss, gullsporeutstillingen og åpningen av det nye kulturhuset. Nyttårsfeiringen er bare ett av mange jubileumsinitiativ som vi håper skal skape samlende og gode tradisjoner for fremtiden. Andre eksempler på dette vil være barnefestivalen Minimorsa, Vannsportfestivalen i Moss, Internasjonal festival og folkefesten Morsalangs. Enten gjennomføres disse som planlagt, eller så er det vårt mål arrangere de så snart det lar seg gjøre.

Det vil også stå igjen en lang rekke varige verdier i form av fysiske installasjoner til glede for alle som enten bor, arbeider, eller besøker Moss - på samme måte som da vi fikk Bytårnet ved 200-årsjubileet i 1920, og Mossehallen og innfartsveien ble åpnet ved 250-årsjubileet i 1970.

Sånn vil mange av jubileumsprosjektene i 2020 også være til glede for store og små i framtida. Jeg har allerede nevnt Parkteateret som sammen med ombyggingen av samfunnssalen og foajeen i Rådhuset utgjør det nye Moss kulturhus. På Jeløy oppgraderes staselige Torderød gård til et flott møtested, og både Bygdetunet i Rygge og Nesparken får fine, nye scener.

Noe av det jeg selv allerede gleder meg stort over er den nye, opplyste turveien langs Mosseelva, Sponvika og Fossen. Sammen med Høegh eiendoms etablering av Elvestien og Elveplassen vil denne «Jubileumsaksen» danne et enestående, sammenhengende tur- og rekreasjonsområde fra Nesparken helt ned til Mossesundet. Mossefossen vil også få belysning, og den nye parken som etter hvert vil kommer ute på «Rabben» vil bokstavelig talt krone «Verket». Lenger bort langs sjøfronten - i Fleischerparken - planlegges etableringen av to andre jubileumsgaver i form et flott badeanlegg og et frilufts treningsanlegg.

Som mange har sett fra oppslag i mediene vil det i jubileumsåret også bli etablert et stort antall kunstverk rundt om i byen. Det dreier seg om alt fra et lenge savnet minnesmerke over krigsseilerne fra Rygge og Moss som kjempet gjennom to verdenskriger, via eventyrfigurer og smilende fjes, til gatekunst, en liten pjokk på Kirketorget og en stor elefant på Elveplassen. Og mer kan nevnes. Givergleden hos alle som bidrar til dette er et fantastisk bevis på hvor glad mossingene er i byen sin.

Tilbake til arrangementene. Ja, noe må utsettes og noe blir kanskje avlyst. Målet er at ingen forberedelser skal være forgjeves. Enten det dreier seg om Applaus og West Side Story eller kor og korps som har spennende konserter på gang.

I mellomtiden er det flere jubileumstiltak man kan se og oppleve. I forbindelse med feiringen av at det er 900 år siden oppstart av byggingen av Rygge kirke fikk jubileumskomiteen produsert praktboken «Arvegull». Og alle husstandene har fått historieheftet «Moss. Fortid. Fremtid». Nå som mange har fått bedre tid til å lese, har hele familien her et godt illustrert hefte til å bli både klok og glad av. For historieinteresserte er et stort antall historieforedrag under vignetten «Om(M)oss» allerede tatt opp på film og kan ses gjennom abonnement på Moss Avis. Uavhengig av epidemien vil Moss Avis i samarbeid med Moss by- og industrimuseum og Moss2020 videreføre disse foredragene som et nettbasert tilbud.

Etter at det ble vist på både lokale og nasjonale nyheter har mange sikkert fått med seg at Moss2020 i samarbeid med institusjonene i kommunene og firmaet Televindu etablert et tilbud om «SakteTV» for beboere som sliter med demens. Ukens gode nyhet er at Televindu nå åpner dette som et gratis tilbud fram til 1. juni, til alle som ønsker å se lokalt sakte-TV, mens man venter på at epidemien skal gå over.

Hold ut!

LES MER OM BYJUBILEET HER

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken