– Vi holder åpent tre timer alle lørdager og søndager fram til søndag 1. oktober, forteller leder Vidar Hauge Halvorsen i Tårnfuglene.

Det er hva de kaller seg, de frivillige som sørger for at alle som vil, får sjekke utsikten fra Bytårnet på Skarmyra.

Og det gratis, og med mulighet for å få informasjon om tårnet og byen.

Tårnet ble reist ved byens 200-årsjubileum i 1920, for 103 år siden.

Så det er med glimt i øyet at Vidar Hauge Halvorsen kaller Ivar Ernø for «Bytårnets far».

Ivar, på blott 91, er Tårnfuglenes tidligere leder og grand old man. Og det er Ernø som får æren av å ta årets første vakt, åpningsvakta.

– Hvordan er besøkstallene i Bytårnet?

– I fjor endte vi på litt over 400 i løpet av sesongen. Før pandemiene var vi oppe i over 600 besøkende i løpet av en sommer. Vi ligger normalt på 4-500, forteller Hauge Halvorsen.

Og så forteller han om den gedigne tilstrømningen under 'Turist i egen by' den siste helgen i april: Da kom hele 111 personer på besøk i løpet av fire timer.

Kanskje blir 2023 et rekordår.

Bytårnet

Bytårnet i Moss skulle være til forlystelse og glede for byens borgere, og samtidig skulle det være et fyrtårn for byen.

Nabobyene Fredrikstad og Halden hadde sine severdigheter med Gamlebyen og Fredriksten festning, og Moss skulle ha sitt tårn på toppen av Skarmyrfjellet akkurat som Paris hadde sitt Eiffeltårn og Pisa sitt skjeve tårn.

Det ble bygget i 1920 på initiativ av direktør Helly Juel Hansen, og entreprenøren var byggmester Sigurd Peterson. Han brukte stein fra Skarmyrfjellet til å bygge hele det 16 meter høye tårnet som ble gitt byen av Moss kommune.

Tårnet ble tegnet av arkitekt Rudolf Emanuel Jacobsen.

Øverst er en gesims og kobbertak med spir. Innvendig fører en trapp opp til utsiktsplattformen. Bytårnet ble plassert rett ved minneeika fra 1914, plantet på 100-årsdagen til Grunnloven.

Kilder: Ivar Ernø/Moss Historielag og wikipedia.