– Jeg har aldri vært borti noe lignende. Markedet koker om dagen, sier instruktør Anders Kanten i Viken Kompetanse AS.
Da Wergeland hadde fullført kranførerkurs hos mosseselskapet tok instruktør Kanten kontakt med sin forrige arbeidsgiver, Kranfører AS. Det tok ikke lang tid før selskapet fattet interesse for Wergeland.
– Flere kvinner i bygg- og anleggsbransjen
Wergeland forteller at hun har vært uten jobb en stund på grunn av sykdom. Interessen for krankjøring gjorde derfor at hun meldte seg på kurs hos Viken Kompetanse.
(Saken fortsetter under bildet)
Kurset fullførte hun på to og en halv uke, før hun fikk jobb umiddelbart. Hun hadde ikke engang rukket å reise hjem for å skrive søknader før telefonen ringte:
– Jeg ble anbefalt videre den dagen jeg hadde oppkjøring, så tok det en halvtime før Kranfører AS ringte og lurte på om jeg ville jobbe for de. Da jeg kom hjem den dagen kunne jeg ikke fatte og begripe hva som skjedde.
Til Moss Avis skryter Wergeland av både instruktører og oppfølging:
– Jeg synes det er helt fantastiske at de prøver å tilrettelegge for at flere kvinner kommer seg inn i bygg- og anleggsbransjen. Det er et overlegent flertall av menn på byggeplassen, og det hadde vært morsomt om flere jenter kom inn i bransjen, sier hun.
– Entreprenørene kranglet om kvinnene
Mosseselskapet Viken Kompetanse, som holder til i Kongens gate, reiser rundt i landet og holder kurs innen blant annet kran, truck og offshore. Nå har selskapet kjøpt en helt ny 2023-modell tårnkran i samarbeid med Kompetansebedriften AS i Oslo for å utvide tilbudet sitt.
(Saken fortsetter under bildet)
Kanten forteller at de aller helst ønsker seg 50/50 med kvinner og menn på kursene, da det blir enda hyggeligere på arbeidsplassen. Det er bakgrunnen for at de nå i tillegg tilbyr et krankurs kun for kvinner uten forkunnskaper:
– Vi har vært så heldige å få inn en av Norges beste kranførere, Frida Sørlie. Hun skal være med å holde dette kurset for kvinner, og blant annet lære bort hvordan man skal te seg, og hva man skal akseptere eller ikke på en byggeplass.
Kanten, som tidligere har jobbet som kranfører, forteller at hans tidligere selskap opplevde høy suksess med kvinnelige kranførere:
– Vi opplevde at entreprenørene kranglet om å få kvinnene som kranførere til sin byggeplass, og kvinnene fikk et ekstremt godt rykte på seg i bygg- og anleggsbransjen. Det har ikke blitt gjort mange tiltak for å få flere kvinner inn i bransjen, så derfor ønsker vi å tilrettelegge for det, forklarer før han avslutter:
– Nyutdannede kranførere kan tjene rundt 600.000 kroner i året uten at man jobber seg i hjel.