Christian Frederik-løpet har blitt en sterk tradisjon siden starten i 2011, og til den 7. utgaven har Spenst-general Thomas Solberg samlet byens fremste ildsjeler rundt seg.

– Dette blir en byfest, med et sterkt folkehelseaspekt. Og det er jo kjempegøy at vi kan trekke idretten inn til byen og at folk ikke bare løper i skogen for seg selv, stråler Kristin Utakleiv, daglig leder i Moss Sentrum, som tenker litt lenger enn selve løpet.

Hun håper dette blir en dag mossingene kan flytte all aktivitet til den indre bykjernen. – Belønningen for løpet sier seg selv: Det er utekino på kvelden. Og mellom disse rekker man en tur innom et utested for et glass vin og litt avslapning, hevder Utakleiv, og lanserer det som blir tett på en helaften med tjuvstart.

Foran skjema

Daglig leder på Spenst, Thomas Solberg, håper å trekke over 1000 deltakere ut i bygatene.

– Løpesesongen er i gang, og vi merker at ting nærmer seg. Vi ser at mossingene synes dette er litt stas, sier han, og fortsetter: – Det å se engasjementet vi skaper er jo noe av drivkraften for vår del. Vi er en kjerne som jobber hardt med å få tilrettelagt løpet i forkant, men på selve løpsdagen har vi et ekstra støtteapparat ute. Og så langt er vi på dobbelte når det gjelder påmelding i forhold til i fjor.

Hovedløpet er på 10,1 km og går gjennom hele byen. – Det at vi viser fram byen på en så fin måte er nok noe av det som trekker. Det er en fin tur, og folk velger jo selv i hvilket tempo de vil gjennomføre. Vi har alt fra konkurranseløpere til de som går tur med barnevogn, sier Solberg.

– Det blir en dag uten forventninger til noe annet enn å kose seg med aktivitet og sosiale tiltak. Og det er jo herlig at folk kommer seg ut, smiler Stine Rui, personlig trener på Spenst og en av de Solberg pisker ut i løypa.

– Jeg får vel prøve å legge til rette for at flest mulig av de som jobber på Spenst får løpt, smiler Solberg. – Og det er et perfekt tiltak å ta med en venn på, supplerer Rui, som legger stor vekt på å slå sjefen på tid 19. august: – Et viktig mål, fastslår hun.

After run

Håkon Sæther er selve CF-høvdingen, og var den som startet løpet i 2011. Og gløden er fortsatt der. Nå kan Sæther blant annet friste med «After run» på Verket Scene. – En sosial avrunding, der vi forhåpentlig kan se bilder og video fra løpet, smiler han, og bruker sin rolle som fotballtrener til å rekruttere løpere.

– Ja, jeg må jo få laget mitt til å stille, gliser G10-treneren til Ekholt, og skotter bort på G13-trener Solberg. – Jo da, noen av gutta mine blir nok også med. Må bare passe på at ingen av dem slår meg, ler Solberg, og avslutter: – Dette er et breddeløp som skaper aktivitet, og det viktige er at alle kommer i mål – ikke tiden.

TILBAKEBLIKK Christian Frederikløpet 2016:

Bildeserie

Christian Frederik-løpet

– En kongelig fornøyelse å få delta

Dronevideo: Finn Kristoffersen

Bildeserie

FRA ARKIVET: Mosjonsløp i Moss på 1980-1990-tallet