De under 30 år er spesielt dårlige på dette

LETT Å GLEMME?: 75 prosent under 30 år sier de ikke bruker refleks fordi de glemmer det. Arkivfoto: Jørgen Schyberg

LETT Å GLEMME?: 75 prosent under 30 år sier de ikke bruker refleks fordi de glemmer det. Arkivfoto: Jørgen Schyberg

Ni prosent i aldersgruppen mener det ser dumt ut.

DEL

Torsdag 15. oktober er det den Nasjonale refleksdagen. I år ønsker Trygg Trafikk, i samarbeid med Sparebank1 og Fremtind, å nå ut til spesielt én målgruppe, nemlig unge voksne under 30 år.

– Det er kun ni prosent av denne gruppen som bruker refleks, noe vi mener er altfor dårlig, sier Paal-Gunnar Mathisen, senior rådgiver i Trygg Trafikk Viken.

Trygg Trafikk deler ut reflekser ved høyskoler og universiteter i fylket, mens Sparebank1 ønsker at folk skal komme innom banken for å få en gratis refleks. De oppfordrer alle til å bruke fem minutter i løpet av refleksdagen på å feste reflekser til jakker, sekker og bager.

– Ser dumt ut

Hvert år har Trygg Trafikk tellinger og undersøkelser. Tallene viser at kun én av fire alltid bruker refleks – til tross for at åtte av ti mener et reflekspåbud hadde vært på sin plass. Under følger noen av funnene fra undersøkelsen:

De under 30

Er dårligst til å bruke refleks. Kun ni prosent oppgir at det alltid bruker refleks når de er ute og går i mørket. Hovedårsaken er at de glemmer det (75 prosent), men faktisk syns også ni prosent at refleks ser dumt ut. Denne gruppen mener også det er viktigere for barn å bruke refleks sammenlignet med andre grupper, 49 prosent er faktisk helt eller ganske enige i dette.

Trening

Én av fire (24 prosent) bruker sjelden eller aldri refleks når de trener i mørket. Også her er de under 30 dårligst.

Antall som alltid bruker refleks – 23 prosent - oppgir at de alltid bruker refleks. 46 prosent oppgir at de som bruker refleks «ganske ofte».

Hvorfor bruker de ikke refleks?

59 prosent oppgir at de glemmer det/tenker ikke på det, 20 prosent oppgir at de kun skal gå i opplyste gater, 13 prosent oppgir at de kun skal gå på fortau og 10 prosent oppgir at det bare skal ut en kort tur.

Hvor mange ønsker påbud?

79 prosent er helt eller ganske enige i at refleks i mørket burde være påbudt.

– Her har ikke Trygg Trafikk noe standpunkt, men vi kan si at det er overraskende at så mange ønsker et påbud når vi vet at så mange dropper/glemmer å bruke refleks. Her er det et stykke mellom holdning og handling, sier Mathisen.

Refleksdagen ble arrangert av Trygg Trafikk første gang i 2006, og er alltid tredje torsdag i oktober. Refleksene laget til årets refleksdag er designet av Vebjørn Sand.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken