8.mars handler om alle kvinner

Nytt liv: – Kvinners rett til selv å ta kontroll over eget liv og egen kropp har vært og er fortsatt, uendelig viktig, skriver artikkelforatter. foto: scanpix

Nytt liv: – Kvinners rett til selv å ta kontroll over eget liv og egen kropp har vært og er fortsatt, uendelig viktig, skriver artikkelforatter. foto: scanpix

Av
DEL

KVINNEDAGENSom sosialliberaler ønsker jeg valgmuligheter og rettferdighet og likestilling for alle kvinner. At vi kan komme likt ut lønnsmessig ved lik utdanning. At vi blir kritisert for våre meninger og ikke for vår kropp og vårt kjønn av våre meningsmotstandere. At vi kan gå på jobb og til skole uten å oppleve begrensninger, hets eller vold som følge av vårt kjønn.

Jeg er vokst opp i et KrF- hjem, og synes abortdebatten er vanskelig etisk. Kan jeg være feminist og likevel ha et tja-standpunkt til abort? Selvfølgelig.

Kvinners rett til selv å ta kontroll over eget liv og egen kropp har vært og er fortsatt, uendelig viktig. All den stund det er kvinnen som bærer frem barn inne i sin egen kropp, må de få mene noe om de ønsker å fullføre dette løpet eller ikke. Samtidig er valget hun tar ikke bare over egen kropp, men et påbegynt liv og en bitteliten kropp inni der igjen.

Det er kvinnens glede og byrde at bare hun blir gravid og kan skape, nære og bære et lite menneske inne i seg. Det er et mirakel, men like fullt kan det være belastende, farefullt og skremmende. For noen blir byrden for stor, fysisk og/ eller psykisk. Det kan være all verdens vanskelige årsaker.

Det viktigste tror jeg blir å føre en knakende god familiepolitikk. Ingen kvinne skal sitte mutters alene og grue seg til resten av svangerskapet, fødsel og tiden etterpå.

Vi må sørge for at sosialt nettverk, fysisk og psykisk helsetjeneste og andre fagfolk slår ring om kvinnen og styrker henne i barseltiden. Mye av dette er heldigvis på plass i det norske samfunnet. Det kan stadig bli bedre. Kvinner og menn kan vise støtte og respekt for kvinners livsvalg.

Kan vi bli flinkere til det?

  • Er du kvinne og gjør det skarpt i næringslivet? Så flott! Du skal være stolt av deg selv.
  • Er du kvinne og velger omsorg for egne barn på fulltid? Fantastisk! Din innsats er så viktig.
  • Er du kvinne og forsker? Supert! Ditt perspektiv kan bety alt når det gjelder.
  • Er du kvinne i en topplederjobb? Kudos. Du har jobbet hardere enn noen andre.

Det internasjonale perspektivet i likestillingsdebatten MÅ vi ikke får lov til å glemme. Mange av de rettighetene vi tar for gitt i dagens Norge, kan andre kvinner bare drømme om. Det er vårt solidariske ansvar å gjøre den drømmen til virkelighet.

Vi må løfte hverandre.Selv har jeg tilgang på et unikt søsterfellesskap i min menighet. Lokalt her i Moss, men også utover det. Det strekker seg utover landegrensene. En tro på kvinnen som en positiv kraft i verden.

Jeg skal ta med en ting til: Et konkret eksempel på kvinnens sårbarhet i yrkeslivet. Den verdensvante journalisten Kim Wall som ble brutalt voldtatt, drept og partert på jobb, da hun skulle intervjue en eksentrisk lokal kjendis- “Ubåt- Madsen”.

Saken grep meg sterkt, mye fordi jeg er kvinne og journalist selv. Jeg er slett ikke så verdensvant og rutinert som Kim Wall, og jeg har ikke vært i alle de landene hun hadde.

Men jeg vet at om sjansen hadde bydd seg, ville jeg blitt med Madsen ned i båten hans uten å blunke. Jeg hadde gått ut i fra som en selvfølge, at jeg skulle komme levende fra det. Jeg hadde stolt på at intervjuobjektet ikke hadde tatt med strips, spisse gjenstander og sag med seg på intervjuet. Jeg hadde Ikke regnet med at jeg skulle bli bundet, fått underlivet mitt maltraktert mens jeg levde, bli halshogd og partert for så å bli kastet på sjøen.

Det hadde jeg ikke trodd, gitt.

På min arbeidsplass nikket mennene til hverandre og sa “Ja, her er det nok en sexlek som har utartet”. Hva behager? Hun var på jobb, akkurat som jeg selv har vært utallige ganger, med blokk i hånden og kamera i vesken. Hun har tenkt på kjæresten som hun skulle flytte sammen med i Bejing, og som ventet på henne i leiligheten med gode venner som var kommet på avskjedsfest. At det skulle bli den ultimate avskjedsfesten visste hun slett ikke.

Kvinner som livnærer seg som frilansjournalister er ekstra utsatt. De må ofte ta større sjanser enn sine mannlige kolleger for å få et oppdrag.

Mine tanker går i disse dager til Kim Walls familie og kjæreste. Og Madsen? Han fikk livsvarig fengsel. Det ble bevist at han hadde planlagt drapet, og at Kim var et tilfeldig offer. Politiet fant bevis for Madsens forvrengte kvinnesyn på hans computer: halshogginger og andre drapsvideoer av kvinner, ekstremt voldelig porno og tortur. Hva er det i samfunnet vårt som ikke fanger opp slike holdninger til kvinner? Det er skremmende.

Lær døtrene deres å elske seg selv. Lær sønnene deres hva samtykke er. Og la oss på 8. mars komme sammen alle politiske farger, fra alle samfunnslag, og feire og markere.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags