Planene for havn og jernbane raserer Moss' fremtid

Erlend Wiborg (Frp) mener Tage Pettersen (Høyre) og Hanne Tollerud (Ap) bør vende om å revurdere sine standpunkt når det gjelder byutvikling i Moss. WIborg mener planene for havn og jernbane vil rasere sentrum og stå igjen som to politiske tabber i byhistorien.  Foto Torgeir Snilsberg

Erlend Wiborg (Frp) mener Tage Pettersen (Høyre) og Hanne Tollerud (Ap) bør vende om å revurdere sine standpunkt når det gjelder byutvikling i Moss. WIborg mener planene for havn og jernbane vil rasere sentrum og stå igjen som to politiske tabber i byhistorien. Foto Torgeir Snilsberg

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Aktuell kommerntar av Erlend Wiborg (Frp). Wiborg mener Høyre og Ap bør revurdere vedtak rundt ny havn og jernbanetrasé gjennom Moss.

DEL

KronikkDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kjære Tage Pettersen og Hanne Tollerud. Jeg kjenner dere godt som to fornuftige politikere. Det er mange saker vi har vært enige om, men også mange saker vi har vært uenige i. Jeg skal også innrømme at det har vært saker der jeg har tatt et feil standpunkt og at dere hadde riktig standpunkt. Dette er helt sikkert gjensidig, for det er jo ikke sånn at vi alltid har riktig standpunkt eller at våre respektive partier alltid har de rette løsningene.Det er alltid lett å være etterpåklok. Jeg tror de fleste politikere har hatt en drøm om å kunne skrudd tiden tilbake og endret enkelte utsagn eller politiske standpunkter man har hatt.

Jeg har hatt den æren av å få representere byens innbyggere i Moss Bystyre og diverse utvalg gjennom mange år. Spesielt i min tid som varaordfører i den vakre byen vår la jeg merke til at alle partier jobber for det samme målet, nemlig å få en bedre by å bo i for innbyggerne i Moss.Vi har selvfølgelig hatt forskjellige løsninger for å nå målet. Det er jo egentlig bra, for da får forskjellige synspunkter brynet seg mot hverandre gjennom debatt og diskusjon. Dernest er det opp til velgerne å gi sin støtte til det partiet som står dem nærmest ved kommunevalgene hvert fjerde år.

Politisk tabbe

Årsaken til at jeg i dag velger å skrive denne kronikken er at jeg vil advare dere mot at vi nå står overfor det som sannsynligvis vil være den største politiske tabben i moderne politisk historie i Moss. Jeg sikter til planen om å gjennomføre en storstilt utbygging av en konteinerhavn midt i Moss sentrum. Dette vil mure byen inne med massiv trafikk gjennom sentrumsgatene våre. Det vil fjerne utsikt, skape støy og bidra til miljøødeleggelser. Ikke minst vil det gi slipp på en alternativ byutvikling som på eventyrlig vis kunne åpnet opp de eksisterende havneområdene for folk. Her kunne det vært utviklet boliger, ny næring, grøntarealer, strender, med mer. Dere er i ferd med å begå en irreversibel handling som jeg tror dere kommer til å bli dømt kraftig for når historien skal skrives i fremtiden.

Prestisje

Det er ingen hemmelighet at FrP og jeg har vært sterkt uenig med AP og H når det gjelder den nye jernbanetraseen i Moss. AP og H valgte en trasé som var skreddersydd for den daværende hjørnestensfabrikken i Moss, Peterson. FrP var uenige, da vi mente at en jernbane bør plasseres sånn at folk flest og alt næringsliv får raskest og mest mulig effektiv transport til Oslo og nedover i fylket vårt. Dette var en helt fair uenighet vi hadde, og dere hadde (dessverre) flertall til å gjennomføre deres planer. Det jeg synes er utrolig trist er at det tydeligvis har gått prestisje i denne saken for AP, H, SV og flere andre.

Vi må ta innover oss at Peterson er konkurs og borte fra byen. Det betyr også at man ikke kan planlegge byen videre i den troen på at bedriften eksisterer. De aller fleste andre byer i Norge, og i verden for øvrig, velger å plassere havn og tungindustri utenfor sentrumsområdene. Dette fordi havn og industri der kan utvikles og utvides fritt uten å skape problemer midt i etablerte boligområder.

Ikke for sent å snu

Derfor har jeg en innstendig bønn til Tage og Hanne: Jeg håper dere kan ta en ny vurdering av både den massive utvidelsen av Moss konteinerhavn og den planlagte jernbanetraseen gjennom Moss.

Jeg håper dere da kan ta en vurdering basert på hva som vil gagne innbyggere og næringsliv i Moss i fremtiden, og ikke fortiden. Jeg har lært noe i løpet av min politiske karriere, og det er at det er lov å endre standpunkt og innrømme at tidene har forandret seg og at det dermed trengs nye løsninger på utfordringene våre. Ikke gå inn i historien som de som bidro til massiv trafikk, støy, konteinere, mulig økonomisk tap på mange hundre millioner kroner for skattebetalerne, miljøødeleggelser ved å fjerne utsikten og eventyrlige utviklingsmuligheter vår flotte by har.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags