Blir det virkelig nytt styresett?

Det var fullt hus da Moss Avis inviterte til folkemøte om parlamentarisme i Tivoli Amfi onsdag kveld.

Det var fullt hus da Moss Avis inviterte til folkemøte om parlamentarisme i Tivoli Amfi onsdag kveld. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Kommentar av Erik Sæthre.

DEL

Etter folkemøtet på Tivoli er det ett spørsmål som dirrer i luften: Blir det parlamentarisme i Moss? Det er bystyrevedtak om at parlamentarisme skal innføres, men da Høyres gruppeleder Kjellaug Nakkim i debatten presiserte at et bystyrevedtak bare gjelder til et nytt vedtak er fattet, gikk det et sus gjennom salen. Spesielt fordi hun sa at partiet «ikke har bestemt» seg, og i tillegg understreket at Høyre gikk til valg med løfte om å innta ordførerstolen.
Dersom parlamentarismen blir innført og Tage Pettersen krabber til maktens tinde som byrådsleder, er det nemlig varaordfører Erlend Wiborg fra Frp som overtar ordførerklubben. Nå går det selvfølgelig an å si at dersom Høyre hadde ansett parlamentarisme som et aktuelt alternativ før valgkampen, ville de i programmet ha siktet mot byrådslederens plass – maktsenteret i parlamentarismen. Men Nakkim sa selv at Høyre hadde en «nøtt» – og Aps Tomas Colin Archer triumferte: – Høyre er i ferd med å snu!Folkemøtet på Tivoli samlet flere tilhørere enn noe valgkampmøte. Men hvor mange av byens 30.000 innbyggere er egentlig virkelig opptatt av at de nå skal få en «regjering» som kan kastes fra sine posisjoner dersom bystyret (nokså lite trolig) finner ut at den ikke gjør jobben sin? Skal vi tro det er temmelig få, at de fleste er på «betyr det egentlig noe for meg»-stadiet? Spør rundt deg om det spiller noen rolle om rådmannen eller en byråd som leverer innstillinger til de folkevalgte. Jeg tror ikke du møter mange med en begrunnet mening. Jeg tror snarere du får høre: «Rådmann? Byråd? Er ikke det det samme»? Eller noe i den stilen.

Det er bare et drøyt halvår siden politikerne gjorde seg lekre for oss i en valgkamp med forholdsvis klare temaer. Det går ganske greit å bestemme seg når parti A lover «litt av ditt og litt av datt» og parti B lover «litt mer av ditt og enda mer av datt». Når et begrep som «demokratisk underskudd» skal avklares, og vi må ta stilling til om byrådssystemet vil gi «tydeligere politisk styring, raskere saksbehandling og ansvarliggjøring av politikere» eller ikke – da melder vi pass. Det hører til i de høyere sfærer. Det blir enklere å engasjere seg dersom det viser seg at parlamentarisme i Moss betyr at vi må betale en snorklippende ordfører med få arbeidsoppgaver lønn som en stortingsrepresentant.

For hva betyr det for deg og meg om byen styres etter et system der de folkevalgte sitter i to store utvalg eller i 32 små? Ingenting for de fleste. Det er hva de folkevalgte produserer for fellesskapets penger som teller. Det er hull i asfalten, muggsopp i skoledusjen og manglende sykehjemsplasser vi «bråker» om. Det er det nære, hjerteskjærende, følelsesmessige og ukompliserte som engasjerer oss så mye at vi går i fakkeltog. Dersom et byråd klarer å levere gode skoler, asfalterte veier og velbetjente sykehjem, samtidig som det holder fred med Fagforbundet og kanskje kapper i eiendomsskatten, får de være i fred for deg og meg. Da kan de bare gjespe når opposisjonen raser over manglende innsikt i saksgangen og reduserte muligheter til innflytelse. For dommen kommer først om drøyt tre år. Når du står ved valgurnen og spør deg selv: Har de levert?

Se temasiden om parlamentarisme her

Les mer fra gårsdagens møte her

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags