Jeg vil ha svar på hvorfor det i bystyret mandag 16. april ble besluttet å selge den absolutt beste, mest brukelige utstillingshallen som finnes, ikke bare i Norge, men i Norden for øvrig.


Momentumhallen, som i seg selv er et utstillingsvindu, en bygning med vegger som oser av kultur og rå historie, noe som gir kontrast til samtidskunsten, har plass nok, rom og takhøyde nok. Den har atmosfære, og den har sjel! Kunsthallen er unik!

Midtpunkt

Momentumhallen er en del av byens gamle kultur, skåret ut av og innlemmet i et fabrikkmiljø, med møllene og ærverdige cellulosen (som dessverre ikke oser mer) og Mossefossen, selve fostervannet til Moss by, som nabo.

Det er ikke bare utrolig, det er ganske dramatisk, at politikere lønnet for å styre sin by, er villig til å selge en bygning som er en så stor del av byens gamle sjel.

Momentum-utstillingene har gjort og gjør stadig Moss til en levende by. En by som har noe å vise fram, noe som engasjerer, en by som trekker vanlige folk opp av sofaen, trekker kunstnere og folk utenbysfra til byen.

I kunsthallen har vi fått utstillinger som har gitt folk noe å snakke om, noe vi har latt oss provosere av. Vi har diskutert så fillene fyker, og avisene har fått noe å skrive om.

Alt dette som gjør Moss til en pulserende og spennende by der ting skjer minst et par måneder i året, og som setter Moss på kartet og trekker nye innbyggere til byen og gir penger i kassa.

Sjekk vår temaside om Moss

Slagkraft

Momentum-utstillingene vil ikke ha samme slagkraft eller nedslagsfelt om de arrangeres i en annen bygning eller et helt annet sted enn i selve Kunsthallen. Den fungerer som inngang til Møllebyens kafeer og restauranter, til Moss bibliotek, Moss by- og industrimuseum, House of Foundation, til Moss kino og bruktbutikken. Hele byens nye og gamle hjerte vises jo akkurat her! Takket være Momentum-utstillingene!


Det er rett og slett en dårlig politiker som er villig til å kvitte seg med Kunsthallen som skaper noe som betyr så mye for Moss’ renommé – og ikke minst for Moss som by!

Kan ikke byens politikere lære noe av Fredrikstad, som stadig oppruster og istandsetter sine gamle bygninger for å vise fram både kunst, teater og kultur? Kan dere ikke dra en tur til Gamlebyen i Fredrikstad?

Eller bli kjent med Drammen, som har forandret sitt gamle image og nå er viden kjent for sin satsing på kunst og kultur, og som stadig tiltrekker seg ikke bare besøkende, men hele grupper av nye innbyggere?

I Drammen har de politikere med respekt for seg selv og sin by, politikere som kan ivareta sine innbyggere på flere måter enn bare å tilrettelegge for bygging av nye, intetsigende boligblokker. Kan ikke politikerne i Moss lære noe av Drammen også?

Eller er det sånn at Moss alltid må, og aller helst vil, være den dårligste i klassen?

Jeg vil herved oppfordre byens politikere til å besinne seg, tenke seg om nok en gang: for å beholde Momentum Kunsthall! Oppfordre til å ta i bruk Moss’ gamle omdømme som fabrikkby, til å bruke penger og energi på kunnskap og informasjon, vise omsorg for både gamle og nye mossebeboere, ved å fortelle, vise fram den delen av Moss som har en ekte atmosfære. Og sist men ikke minst, oppfordre til å skape entusiasme om Moss som by!

La ikke Moss bli en soveby bestående av trangsynte, søvnige politikere som ikke ser lenger enn nesa rekker, er helt uten visjoner og langsiktige planer, uten energi og vilje til å utvikle Moss som by: En by med et pulserende sentrum, et kreativt og kulturelt møtested hvor folk kan møtes – også på hverdager etter kl. 4 eller 5!

La ikke Moss bli en by der folk kun kan sove i en bolig – for så å reise til Fredrikstad, Halden eller Drammen og Oslo for å våkne!

Dette skriver jeg, den aller første som startet en virksomhet i de gamle møllene, som den gang var i mosseborger Kjell Olsen sitt eie. Han som mer enn én gang oppfordret Moss kommune til å leie, utvikle området, og eller kjøpe. Kommunen som da svarte nei.

Det er takket være Widar Salbuvik, med sin teft og sine visjoner, at vi i dag kan glede oss over det vi nå kaller Møllebyen.