Regjeringas velkomstgave er millionkutt

Tonje Brenna,
politiker (Ap)

Tonje Brenna, politiker (Ap)

Av
DEL

DEBATTMens folk flest forberedte seg til 17. mai, slapp regjeringa katta ut av sekken og avslørte hva de planlegger av overføringer til de fylkeskommunene de nærmeste åra. Viken får det største kuttet på 137,4 millioner kroner. Dette er dramatisk alene. Men det er med enda flere regninger i hånda vi skal bygge Norges mest folkerike fylke. Nylig måtte vi bevilge 120 millioner av egne budsjetter for å få endene til å møtes i sammenslåingsprosessen. Det er mulig vi på lang sikt kan spare penger på å ha ett fylke i stedet for tre, men først vil en sammenslåing være dyrt. Omstilling koster penger. Blant annet må det bygges nytt fylkeshus. Regjeringen «gir» fylkeskommunene ansatte fra Statens Vegvesen uten å dekke utgiftene i den forbindelse.

Med dette som utgangspunkt kan vi se for oss at Viken fylke starter med minimum en kvart milliard i minus. Hvordan mener regjeringa vi skal dekke inn det? Kutte i skole? Kollektivtrafikk? Skru opp bompengene? Legge ned kulturinstitusjoner? Slutte med voksenopplæring? 250 millioner er en enorm sum. For det kan vi ansette 300 lektorer. Det tilsvarer om lag alle lærerne på Malakoff og Kirkeparken videregående skole til sammen. Er det å kutte lærere i hele Viken Høyre vil?

I dag koster all skoleskyss i Akershus 102 millioner kroner i året. Mener Høyre og FrP at vi skal slutte å tilby elevene skoleskyss? Det vil ikke vi, tvert imot.

250 millioner kroner er rundt 30 prosent av det Akershus bruker på kollektivtrafikk i dag. Mener regjeringen at det bør være 30 prosent færre avganger når fylket bytter navn og logo? Å bygge et godt kollektivselskap for hele Viken vil koste penger. Arbeiderpartiet vil at folk skal få et sømløst, punktlig og som bidrar til å løse tidsklemma.

Regjeringa forstår åpenbart ikke Østlandet. Vi har vekst i folketall, som betyr at flere ungdommer skal gjennom en god videregående skole. Vi er stadig flere som er avhengig av kollektivtrafikk til og fra jobb. Samme uke som de skrev ut en sjekk på nesten sju milliarder fra oljefondet til sitt eget reviderte nasjonalbudsjett, ber de fylkene de har tvunget sammen, om å spare. Hvorfor? For å gi store skattekutt til landets rikeste? Arbeiderpartiet er beredt til å ta ansvar og gjøre Viken til et godt fylke å leve i for alle som bor her. Men Erna Solberg og Siv Jensen legger opp til en trang fødsel for fylket 1,2 millioner nordmenn bor i.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags