Gå til sidens hovedinnhold

– En stor dag for arbeidsfolk

Artikkelen er over 3 år gammel

Debatt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mot regjeringspartienes stemmer vedtok stortingsflertallet (Ap, SV, R, KrF, Sp og MDG) Arbeiderpartiets forslag som pålegger regjeringen kraftig innstramming av reglene for innleie av arbeidskraft. Det var en stor dag for norske arbeidsfolk, våre rettigheter i arbeidslivet og den norske arbeidslivsmodellen.

Sentrum-venstre- flertallet på Stortinget sikrer at regjeringen må endre loven for å begrense innleie og verne om at faste, hele stillinger skal være standarden i norsk arbeidsliv. Vedtaket fjerner bemanningsbransjens arbeidskontrakter såkalt «fast ansatt uten lønn mellom oppdrag». Dette er arbeidskontrakter som Ap og de andre rødgrønne partiene har foreslått å stanse flere ganger, men hvor regjeringen har stemt imot. I tillegg krever stortingsflertallet strengere kontroll for å fjerne ulovlig innleie.

Den politiske forskjellen mellom Ap og regjeringspartiene er i arbeidslivspolitikken stor. Mens regjeringspartiene gjentatte ganger har svekket arbeidsmiljøloven, innført generell adgang til midlertidige ansettelser og ikke tatt grep mot økende innleie, har Ap foreslått å forsterke arbeidsmiljøloven, begrense innleie og sikre retten til fast stilling. Frem til nå har flertallet på Stortinget støttet regjeringen i arbeidslivspolitikken, men ved at KrF nå gikk sammen med resten av opposisjonen har flertallet endret seg.

Arbeiderpartiet hadde gjerne sett enda kraftigere tiltak, og våre forslag om midlertidig forbud mot innleie i de mest utsatte bransjene og fjerning av generell adgang til midlertidig ansettelse fikk dessverre kun støtte fra de andre rødgrønne partiene. Men Stortingets klare krav til regjeringen om kraftig innstramming i mulighetene for innleie er uansett en viktig seier for Ap og arbeidsfolks rettigheter. Det er en oppfølging av våre løfter fra valgkampen om å forsterke arbeidsmiljøloven, og styrke retten til faste stillinger. Det er viktig for å sikre et seriøst arbeidsliv for oss alle, og det er viktig for å sikre tryggheten i hverdagen for den enkelte.

Stortinget har i vedtaket pålagt regjeringen å legge frem endringene raskt slik at Stortinget kan behandle saken før sommeren 2018.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.