Kjernekraft i Østfold fylke

Kraftkilder: – Bør vi da «forsterke» vannkraftsystemet med å bygge ut også vassdrag som nå er vernet, eller satse på annen kraftproduksjon for å unngå dette? Gasskraft? Vindkraft? Kjernekraft, spør Jo Heringstad.

Kraftkilder: – Bør vi da «forsterke» vannkraftsystemet med å bygge ut også vassdrag som nå er vernet, eller satse på annen kraftproduksjon for å unngå dette? Gasskraft? Vindkraft? Kjernekraft, spør Jo Heringstad.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

DebattTeknisk Ukeblad har vel nå blitt månedsblad, men tar fortsatt opp viktige saker. Særlig når det gjelder energiforsyning: I det store industrilandet Tyskland har det en tid vært massiv subsidiering av både sol- og vindkraft, så når det er både sterk vind og mye solskinn kan disse kraftslagene nå dekke hele kraftbehovet der!

«Medaljens bakside» er at svak vind og skydekke (eller sol under horisonten) er mye mer vanlig. Dermed er det fortsatt behov for mye annen kraft: Både gamle kullkraftverk og gamle atomkraftverk skrotes; men disse erstattes dessverre med nye kullkraftverk i stedet for nye atomkraftverk. Dels fordi det er en «kull-lobby» i Tyskland, og dels fordi atomkraft har «dårlig rykte», etter katastrofen i Tsjernobyl i Ukraina for 32 år siden.

Det legges nå sjøkabler fra de to største vannkraftverkene i Norge til Tyskland og til Storbritannia. De får enda større kapasitet enn disse kraftverkene, så all kraften fra de kan eksporteres, i tidsrom med svak vind og lite vindkraft i Nordsjøområdet. Disse kablene vil også kunne brukes til import av stor elektrisk effekt, i (korte?) tidsrom med sterk vind og overproduksjon av vindkraft i Nordsjøområdet.

Kraftprisene i andre Nordsjøland er og vil vel fortsatt bli høyere enn den i Norge nå. Dermed vil vel mer krafthandel med andre land «løfte» kraftprisen i Norge, særlig når det blir vannknapphet etter ekstra kraftproduksjon for eksport i tidsrom med svak vind, så betydelig kraftmengde må importeres. Bør vi da «forsterke» vannkraftsystemet med å bygge ut også vassdrag som nå er vernet, eller satse på annen kraftproduksjon for å unngå dette? Gasskraft? Vindkraft? Kjernekraft?

I Haldenreaktoren har det vært forsøk med økende andel thorium i «brensels-blandinger» til eksisterende og nye kjernekraftverk. Dermed har vel Østfold noe av den kompetansen, som trengs for å bygge et thorium-kraftverk! Som andre kjernekraftverk trenger vel også thorium-kraftverk mye kjølevann: Det kan skaffes fra Glomma, og helst fra inntak dypt nede i Øyeren, der det er lav temperatur hele året.

Tunnel for kjølevann fra Øyeren til thorium-kraftverk nær Vamma kan også fungere som tilløpstunnel for stort nytt vannkraftverk, med like stor fallhøyde som summen for de tre «gamle» kraftverkene Solbergfoss, Kykkelsrud og Vamma. En tredje funksjon for slik tunnel blir at den vil lede noe vann utenom Glommas smale løp vestover fra Øyeren, så ny stor flom kan takles noe bedre enn Vesleofsen i 1995!

Tiden med kraftutbygging bare for nasjonale behov er nok nå forbi: Med gode naturlige forutsetninger for kraftproduksjon, bør vi «hjelpe» andre Nordsjøland med å «lagre» vindenergi i høytliggende vannmagasiner. Vi bør vel også supplere vannkraften med thoriumbasert kjernekraftverk, heller enn å satse mye på vindkraft langs vår lange kyst.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags